Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Mol-részvényeket ad el az állam

2005.12.01. 16:16
A Mol 10 százalék állami Mol-részvényre kapott vételi opciót - döntött a kormány. Ha a Mol lehívja az idei évre engedélyezett részvénycsomagot, az 70 milliárd forint bevételt jelenthez az ÁPV Rt.-nek.
A kormány szerdai döntése értelmében a Mol Magyar Olaj és Gázipari Rt. lehetőséget kap arra, hogy két részletben, legfeljebb 10 százaléknyi, jelenleg állami tulajdonban lévő Mol-részvényt vásároljon a tőzsdei árhoz igazodó áron. A kormányszóvivői iroda és a Mol közleménye szerint az erről szóló szerződést csütörtökön alá is írták a Mol, valamint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) vezetői.

Hetvenmilliárdért

Az MTI számításai szerint, amennyiben a Mol lehívja az első időszakban, azaz az év végéig lehetséges, az összes részvény 3 százalékát kitevő csomagot, legalább 69,15 milliárd forint bevétele lesz az ÁPV Rt.-nek, azon az alapon számolva, hogy az aláírást megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára 21 150 forint és 70 fillér. A kormányszóvivői iroda közleménye hozzáteszi, hogy az állami tulajdonú részvénycsomagból fennmaradó részt a későbbiekben kisbefektetőknek kínálja fel a privatizációs szervezet belföldi nyilvános értékesítés keretében. Jelenleg a Mol összes részvényének 11,7 százaléka van állami tulajdonban.

A Mol a részvényekért az aláírást, illetve a vételi opció lehívását megelőző 90 tőzsdei kereskedési nap forgalommal súlyozott átlagára közül a magasabb összeget fizeti meg. A Mol két lépcsőben hívhatja le az opciót. Az első időszak 2005. december 10-e és 30-a közötti, illetve a 2006. május 1-je és október 27-e közötti időpont. Az első lehívási időszakban a Mol összes részvényéhez viszonyítva legfeljebb három százaléknyi részvényt hívhat le, a második időszakban pedig a vételi opciót a megmaradó teljes pakettre gyakorolhatja az olajtársaság.

Hozzájárulással adhatja tovább

A szerződés kiköti, hogy a Mol 2015. december 31-ig stratégiai befektetőnek csak az állam hozzájárulásával adhatja el az opciós tranzakció során megvásárolt részvényeket. A kormányszóvivői iroda közleményében foglalt magyarázat szerint erre a Mol függetlenségének biztosítása és a cég nemzeti jellegének megőrzése miatt volt szükség. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a feltételek kialakításakor a kormány kiemelten ügyelt arra, hogy minden szempontból érvényesítse a közérdeket. A kiválasztott megoldás egyebek között garantálja a tranzakció átláthatóságát és a legmagasabb piaci árat. A kormány ezzel garantálja a Mol függetlenségének és hazai irányításának megőrzését, miközben biztosítja a feltételeket a további terjeszkedéshez a térségben. Ugyanakkor újabb befektetési lehetőség nyílik meg a hazai kisbefektetők előtt.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója az olajtársaság közleményében kiemelte: a vételi opció "hosszútávon biztosítja a társaság stabilitását stratégiájának végrehajtásához, és csökkenti a jelentős részvénycsomag piaci értékesítésével járó kockázatot mind a Magyar Állam, mind a Mol többi részvényese számára. Ugyanakkor az opciós megállapodás a Mol számára megfelelő pénzügyi rugalmasságot is biztosít, melyre szüksége lehet a stratégiájában meghirdetett, növekedéshez szükséges tranzakciók végrehajtásához" A Mol-részvény árfolyama csütörtökön 15 órakor, a 90 napos forgalommal súlyozott átlagárnál, 21 150 forint és 70 fillérnél jóval alacsonyabb volt, a részvény 20.150 forinton állt. Ez 395 forintos, 1,92 százalékos csökkenés a szerdai záróárhoz képest. A papírral eddig az időpontig 7,88 milliárd forint értékben kereskedtek a Budapesti Értéktőzsdén.