Mátyás
-6 °C
1 °C

Eladhatja a Mol a gázüzletágát

2005.06.28. 09:13
Engedélyezte a Magyar Energiahivatal, hogy az E.On Ruhrgas kivásárolja a Mol földgázellátó, illetve földgáztároló cégét. Az ügyletre még Brüsszelnek is rá kell bólintania.
Rendkívül szigorú feltételekkel, de engedélyezte a Magyar Energiahivatal (MEH), hogy az E.On Ruhrgas kivásárolja a Mol Rt. földgázellátó, illetve tároló társaságát - tudta meg a Világgazdaság Horváth J. Ferenctől, a MEH elnökétől. A tranzakciót elsősorban ellátásbiztonsági és szabályozási szempontból vizsgálták. Döntésükkel még nem zárult le az engedélyeztetés, hiszen versenyjogi szempontból Brüsszel is vizsgálja a tranzakciót. A német energiaipari társaság az E.On Hungária Rt.-n keresztül jelenleg a Kögáz, illetve a Ddgáz Rt. tulajdonosaként van jelen a hazai gázüzletben. Horváth J. Ferenc fontosnak tartja, hogy a Mol Rt. gázüzletére az E.On AG tulajdonában álló E.On Ruhrgas tett ajánlatot, vagyis csak anyavállalati szinten van kapcsolat a már meglévő és az új érdekeltségek között.

Szigorú feltételek

A hivatal igen szigorú feltételeket szabott az engedélyhez. A földgázellátónak ma négy engedélye van, egy szabadpiaci és egy közüzemi nagykereskedelmi, valamint mindkét területre vonatkozóan egy-egy importengedély. Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a Földgázellátó Rt. közüzemi és szabadpiaci tevékenységét jogilag önálló társaságokba szervezze ki a Ruhrgas. A MEH feltételezi továbbá, hogy az új tulajdonos racionalizálási céllal át kívánja szervezni az érintett társaságokat. Ezt azonban csak jóváhagyásukkal teheti meg, méghozzá úgy, hogy garantálja az önálló cégek vezetésének az önálló döntéshozatalt. Arra is kötelezik az E.On Ruhrgas Rt.-t, hogy a közüzemi piacról majd kapacitást szabadítson fel a szabadpiaci igények kielégítésére, így járuljon hozzá a verseny élénküléséhez. A Földgázellátó Rt. ma számos nagyfogyasztót közvetlenül a szállítóvezetékről lát el, hatósági áron, s ez ma az összfogyasztás negyedét teszi ki. Az új tulajdonos nem fogadhat be ebbe a körbe újabb fogyasztókat - írja elő a MEH.

A Földgáztároló Rt. esetében a MEH egyik legfontosabb feltétele, hogy az E.On Ruhrgasnak a Mol Rt. által kidolgozott, ötéves kapacitásfejlesztési programot végre kell hajtania. Az energiahivatal feltételül szabja továbbá, hogy a tárolókapacitásokhoz való hozzáférést hatósági árakon kell a szabadpiaci szereplők számára is biztosítania a Földgáztároló Rt.-nek. Emellett előírják számára azt is, hogy alkalmaznia kell az EU hozzáférési ajánlásait.

A MEH határozatát a németek már kézhez kapták, harminc napjuk van, hogy észrevételt tegyenek, máskülönben az jogerőre emelkedik.