Valér
2 °C
8 °C

57 százalékos kiesés volt a mélypont

2006.01.02. 17:31
Egyes pillanatokban a szokásos mennyiség alig több mint negyven százalékára csökkent az Ukrajnából érkező gáz mennyisége, jelenleg a kiesés 33 százalék körül stabilizálódik. A Mol szerint az enyhe időnek köszönhetően azonban így is 30 százalékkal több gáz volt hétfőn, mint amennyit Magyarország teljes fogyasztása jelent, így egyelőre semmilyen korlátozásról nincs szó.
Klikk a képre
Kattintson a nagyításhoz

Január elsején este hat óra tájban volt a gázszállításban érzékelhető visszaesés mélypontja: ekkor kevesebb, mint az eddig megszokott, 1,8 millió köbméter/óra fele, alig 43 százaléka érkezett a Mol Földgáz Rt. mérései szerint az ukrán vezetékeken. Ezt követően hétfő reggelig már lényegében folyamatosan emelkedett az érkező gázmennyiség, a kiesés normál időszakhoz képest mintegy 33 százalékos visszaesést érzékelnek a Mol-nál. Az Ausztriából érkező HAG vezetéken a visszaesés később jelentkezett, miután az gázárháború hatásai elérték Nyugat-Európát is, a kiesést először hétfőn nulla óra után érzékelték. Itt a korábbi 380 ezer köbméter/óra helyett a maximális, 39 százalékos visszaesés után 240 ezer köbméter/órás mennyiségnél kezdett el stabilizálódni az érkező gázmennyiség. A mintegy egyharmados kiesés jellemzi a nyugateurópai piacokat is, illetve mi is ugyanennyivel "vesszük le" a rajtunk áthaladó, többek között Szerbiába továbbmenő gázt: a Mol vezetői szerint ez, az arányos csökkentés a nemzetközileg elfogadott gyakorlat.

Elég, ami van

Klikk a képre
Kattintson a nagyításhoz

A Mol Földgáz Rt. vezérigazgatója, Zsuga János, és a cég elnöke Fasimon Sándor egyaránt azt emelte ki: jelenleg elegendő gáz érkezik az országba, illetve a tározókban tárolt mennyiség sem fogy nagyobb ütemben, mint az egyébként a tervekben szerepelt. Mindez azonban a kedvező időjárásnak köszönhető. Magyarországon a rekordgázfogyasztást egy napra vetítve tavaly februárban mérték, ekkor 90 millió köbméter fogyott. Jelenleg, konkrétan hétfőn várhatóan 61 millió köbméter a fogyasztás. Ehhez képest a felhasználható mennyiség 79 millió köbméter: igaz, ez utóbbi adat, mint a Mol által biztosított táblázatból is látszik, már azzal kalkulál, hogy az import visszaesésével jelentősen megugrott a tárolókban tárolt gázmennyiség felhasználása. Ez azonban a Mol vezetői szerint a jelenlegi helyzetben nem jelent problémát, mert a vártnál kisebb összigény miatt a tervezet ütemben ürülnek a tárolók.

Nincs korlátozás

Klikk a képre
Kattintson a nagyításhoz

Éppen ezért egyelőre a Mol nem vezetett be korlátozást - hangsúlyozták a cég vezetői. Azt egyelőre nem is tudták, kívánták pontosan megmondani, mennyi időn keresztül, mekkora kiesés kellene ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, de ez nagyban függ az időjárás alakulásától is. A jelenleg életbe léptetett intézkedést megszakításnak nevezik: ez a Mol szerint egyébként is minden télen rendszeresen felmerülő lépés annyit jelent, hogy azon ipari felhasználók (összesen 34 ilyen cég van), akik az olcsóbb gázár fejében olyan szerződést kötöttek, amiben vállalták esetenként gáz helyett alternatív fűtőanyagok felhasználást, most ezt teszik.

A Molnál van ugyanakkor egy ötlépcsős, különböző fogyasztói csoportokat érintő korlátozási terv is: ennek első három fokozata kizárólag ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági felhasználókat érint. Az első lépcső 3, a második 4, a harmadik 9,6, a negyedik pedig már 20 millió köbméteres napi fogyasztáskiesést jelent - mondták el a Mol vezetői, de várakozásaik szerint egyikre sem kell sort keríteni.

Egyelőre nem szegett szerződést a Gazprom

Klikk a képre
Kattintson a nagyításhoz

A Mol a Gazprommal áll szerződéses kapcsolatban, így függetlenül attól, hogy az ukrán határnál, a beregdaróci belépő pontnál miért mérnek kevesebb érkező gázt, az orosz céggel kell egyeztetni. Csakhogy egyelőre szerződésszegésről nincs szó: ingadozás - ha természetesen nem is ilyen mértékű - rendszeresen előfordul, a szerződés szerinti elszámolási időszakban kell a Gazpromnak megfelelő mennyiséget leszállítania. Az Index felvetésére ugyan Fasimon Sándor elméletileg elképzelhetőnek tartotta, hogy a szállítások hosszabb távú kimaradása előbb-utóbb olyan mennyiségű kieséshez vezet, amit adott időszakon belül a Gazprom már fizikailag sem tud visszapótolni, egyelőre ennek lehetőségével sem számolnak.

Áremelkedés lesz, de nem a kiesés miatt

Klikk a képre
Kattintson a nagyításhoz

Az orosz szállítások kiesése ugyan növeli a keresletet a gáz iránt egész Európában, nem emiatt várható, hogy emelkedik a gáz ára: a vonatkozó szerződések szerint ugyanis az árat utólag, a kőolaj előző kilenc havi árának indexálásával állapítják meg, így az olajár-emelkedés továbbgyűrűdző hatása miatt kell majd hamarosan a Molnak többet fizetnie az orosz gázért.

Amely egyébként jelenleg nem csak a legolcsóbb, de gyakorlatilag érdemi alternatíva nélküli forrást jelent: sok milliárd eurós beruházással lehetne kiépíteni azokat a vezetékeket, melyek más kitermelő területekről való ellátást biztosítanának. A gáz cseppfolyós formában való tengeri szállítása és Magyarországra juttatása a jelenlegi ár háromszorosát jelentené.