A Gazprommal foghat össze a Mol

2006.06.19. 13:33
Az orosz Gazprom gázipari vállalat és Mol esetleg egyesített ajánlattal igyekszik megszerezni az Udmurtneft olajcéget a TNK-BP-től, jelentette az Interfax hírügynökség hétfőn. A Mol illetékese az MTI megkeresésére csak annyit mondott, hogy a társaság folyamatban lévő ügyeket nem kommentál.
A Gazprom olajipari részlege - a volt magáncég Sibneftből alakult Gazprom Neft - esetleg konzorciumra lép a Mollal az orosz-brit TNK-BP Volga-vidéki olajkitermelő egysége, az Udmurtneft közös megvásárlása végett, idézte a hírügynökség a Gazprom vezérigazgató-helyettesét, egyszersmind a Gazprom Neft vezetőjét, Alekszandr Rjazanovot. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója három héttel ezelőtt Moszkvában tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom cégvezetési elnökével az európai országoknak szánt orosz gáz magyarországi tranzitját érintő együttműködésről. A megbeszélést ezen a héten Budapesten folytatják a Blue Stream gázvezeték kiegészítéséről.

A Gazprom és a Mol vezére három hete érintette a szénhidrogének kitermelésével kapcsolatos együttműködést is. A Mol bővíteni akarja oroszországi olajkiaknázását, és ebben számít az olajágazatban is terjeszkedő Gazprom támogatására. Május 19-én a China Petrochemical Corp. (Sinopec), a nagyságra második kínai olajipari vállalat az orosz állami Rosneft olajtársasággal társulva közös ajánlatot adott be az Udmurtneftre, növelve az esélyt, hogy az Udmurtneft, legalábbis részben, orosz kézben marad, sőt, állami kézbe kerül. A Sinopec számára lehetőség nyílik hozzáférni egy orosz olajlelőhelyhez, amelynek a kitermelhető tartalékát egymilliárd hordóra becsülik, és a jelenlegi hozama napi 120 ezer hordó. "Oroszországban úgy lehet a legjobban elérni valamit, ha társulunk egy nehézsúlyú helyi partnerrel" - mondta egy pekingi bennfentes, a közös ajánlatról nyilatkozva a Reuters hírügynökségnek.

Változó esélyek

Pár nappal korábban, május 16-án az indiai ONGC állami olajcég emelte a tétet, túllicitálva a Molt az Udmurtneftért vívott küzdelemben, de már akkor is az orosz állam látszott az egyik legesélyesebbnek, a Gazprom révén. Az ONGC szintén egy orosz céggel, az Iterával közösen pályázik az Udmurtneftre, és ajánlatának 4 milliárd dollárra való emelésére kért engedélyt az új-delhi kormánytól. Ezzel a Mol helyett, amely a korábban legjobbnak minősített ajánlatot tette, az ONGC-Itera konzorcium vált - látszólag - esélyessé az Udmurtneft 96,86 százalékára, legalábbis pénzügyi vonatkozásban, írta a Biznesz (Business) című moszkvai lap május közepén.

Ugyanakkor egy másik lap, a Vedomosztyi szerint az Udmurtneft végül a Gazpromnál köthet ki a TNK-BP-vel létrejövő tágabb gázalku keretében. (A Gazprom is részben, 10,74 százalék erejéig, a Rosnefté - közvetlenül a Rosneftet birtokló állami holding, a Rosneftegaz tulajdonában van -, ennek a résznek a megvásárlásával sikerült tavaly 50 százalék fölé emelni az állami tulajdont a Gazpromban.) Az esetleges szélesebb alku elemei: a TNK-BP birtokolja a kelet-szibériai Kovikta gázmező kiaknázási jogával rendelkező Rusia-Petroleum 62,42 százalékát, valamint a nyugat-szibériai koncessziókkal bíró Rospan egészét. De csak akkor lenne érdemes hozzákezdenie a hatalmas Kovikta mező kiaknázásához, ha a Gazprom, amely a jövedelmező export monopóliumával rendelkezik, társulna vele és biztosítaná a kitermelendő gáz kínai kivitelét.

Az orosz lap szerint a TNK-BP már mind a Rusia, mind a Rospan 51 százalékos ellenőrzését felkínálta a Gazpromnak a közös export fejében. A Gazprom azonban ráadásként az Udmurtneftre is igényt tart. Az udmurtföldi olajcégre ajánlatot tett az orosz Sibneft olajcég is, amely már a Gazpromhoz került, és májusban Gazprom Neftre változtatták a nevét, de korábban jelezte, hogy csak 3 milliárd dollárt adna.

   • Bérelnék
  • Bankszámla