Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Emelni kell a gáz árát?

2004.09.06. 12:20
A kőolajárak emelkedése miatt az importárak szintje 30 százalékkal emelkedett, így azonban januárra ki fog ürülni a gázárkompenzációs kassza - mondta Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató. Az emiatt várhatóan szükséges áremelésről azonban nem kívánt nyilatkozni.
Az a logika ahogy a gázüzlet kérdését kezeltük helyesnek bizonyult, a pályázókkal való tárgyalások megkezdődtek - jelentette ki a gázüzletág kérdéséről Hernádi Zsolt. Ehhez kellő számú ajánlat érkezett. Többségi részesedést (75 százalék mínusz egy) ajánlottak fel a gáztárolásból és gázkereskedelmből, illetve kisebbségi részesedést (25 százalék plusz egy) a szállításból.

Az olajárak emelkedésének hatása már itthon is érezhető, harminc százalékkal emelkedtek meg az importárak. Magyarországon a nem lakossági fogyasztóknál újra nagy a lemaradás a szomszédos országokhoz képest, a lakossági fogyasztóknál a lemaradás még fokozottabb. Ha a külső feltételek - a dollárárfolyam és az importárak - nem változnak a kompenzációs kassza januárra ki fog ürülni.

Ennek következményeiről Hernádi nem kívánt nyilatkozni, de azt nem tagadta, hogy minden áremeléssel nő a Mol által jelenleg a kasszába fizetett 35 milliárd forintos összeg. Egy január előtti esetleges áremeléssel a kassza kiürülését meg lehet előzni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!