Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elemzők szerint csak átmeneti a Mol gyengülése

2005.01.10. 08:11
Közel négy százalékkal esett a Mol árfolyama, a decemberi varsói bevezetéshez képest pedig már 1200 forinttal zuhant a jegyzés. A visszaesést az olajipari árrések változásával magyarázzák, de könnyen lehet, hogy csak a szokásos portfólióátrendezéseknek lehetünk tanúi.
Pénteken gyorsuló ütemben folytatódott a Mol-részvények gyengülése a Budapesti Értéktőzsdén, a közel négyszázalékos esés ráadásul duplájára emelkedő forgalommal párosult. A zuhanásra több magyarázat is született, a legszélesebb körben a marginelmélet terjedt el, amely szerint a negyedik negyedévi rekordszintről az elmúlt napokban drasztikusan csökkent az orosz olajat feldolgozó cégek (így a Mol) árrése.

Szezonális visszaesés

Zékány András az ING elemzője szerint valóban jelentősen szűkült - a negyedévi 6 dollárról egy dollárra - az úgynevezett uráli olaj és a földközi-tengeri szállítású Brent olaj közötti árrés, miközben az olajcégek erre az évre is magas marginokat kommunikáltak. Az elemző szerint azonban a visszaesés szezonális, és régóta ismétlődő jelenségről van szó, ami tavaly az iraki krízis miatt elmaradt. Télen ugyanis az üzemanyag iránti kereslet visszaesik, ez okoz átmeneti áresést. Az elemző ennek ellenére továbbra is optimista és a több év átlagaként adódó 2 dollárral szemben 3,5 dolláros idei árrést valószínűsít. Márpedig a Molnál nem annyira az olajár, mint a finomítói árrés és a könnyű (Brent) és nehéz olaj (Ural) közötti árkülönbség a lényeges, ez befolyásolja leginkább a társaság nyereségét.

Az egész olajszektort pesszimistán ítéli meg a piac, a Mol árfolyamába jelenleg 25-30 dolláros olajár van beárazva - mondta Vágó Attila, a Concorde elemzője (a Brent tegnap valamivel 40 dollár fölött volt). Ha az olajár továbbra is 40 dollár fölött marad, akkor lassan megnyugszanak a kedélyek, a Concorde mindenesetre fenntartja 14 800 forintos célárfolyamát. Úgy tűnik azonban, az Ural és a Brent közötti árkülönbség megítélésében sem egységesek az elemzők, legalábbis erre utalt Miró József a Cashline-tól. Szerinte a Reuters rendszere valóban jelentős szűkülést jelez, az általa követett adatszolgáltatók alapján azonban a két olajtípus közötti különbség a korábban jellemző 2 dollárral szemben az elmúlt negyedévben átlagosan 6 dollár fölött volt, és onnan tegnapig csak 5 dollárra csökkent. Igaz, közben a finomítói árrés a negyedik negyedévi 12-ről 4,6 dollárra esett, majd tegnap 5,6 dollárra korrigált. Az orosz olajra számolt finomítói árrés historikusan 7-11 dollár között alakult, tavaly viszont 15-20 volt, a negyedik negyedévben 20 dollár fölé is felment. Ez jelenleg 9-10 dollárra esett vissza.

Az elemző szerint ez még nem jelenti azt, hogy lefelé kellene módosítani a 160-170 milliárd forintos idei eredményprognózisokat. A Mol finomítói kibocsátása amúgy is növekszik az idén, a TVK kapacitásbővítése önmagában egymillió tonna többletértékesítést jelent. A tavaly beindult oroszországi kitermelés is jelentősen növelheti a Mol nyereségét, így az idén is valószínűsíthető a jó eredmény. Az áresést mindezek alapján nem tartja indokoltnak, bár hozzátette, az egész olajszektor esik, a nyugati cégek mellett a PKN is jelentősen vesztett értékéből.

Nem kell temetni

Az elemzők szerint tehát nem kell teljesen eltemetni az olajpapírt, a Mol eredménye idén sem lesz rossz. Akik pedig nem szeretnének egy méretesebb eladási megbízásra rögtön fundamentális okot keresni, azoknak be kell érniük piaci pletykákkal. Ezek szerint a napokban éppen az a külföldi brókerház kezdett nagyobb eladásokba, amely egy évvel ezelőtt az állami Mol-csomag - mintegy 11 millió részvény - elhelyezését végezte (a jelenlegi árfolyam felén). S mivel ennélfogva a brókercég ügyfélkörében tekintélyes mennyiségű Mol van, megjelenése az eladói oldalon lavinát indított el. Így a finomítói árrések mellé fölsorakozott egy nem kevésbé racionális magyarázat, amely szerint az áresést a százszázalékos - illetve dollárban számoló befektetőknél még magasabb - profitot most az év eleji portfólióátrendezés alkalmából realizáló külföldi befektetők okozzák.

Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy a közeljövőben volatilis Mol-árfolyamra kell felkészülni, ami magyar befektetőnek, aki a Molt öt évig némi túlzással csak 5000 és 7000 forint között látta ingadozni egyelőre kissé szokatlannak tűnhet. Az általunk megkérdezett három elemző mindenesetre fenntartja korábbi, minden esetben 14 ezer forint feletti célárfolyamát. Zékány András egyenesen azt javasolja, hogy akinek Molja van, felejtse el néhány hónapra, és csak aztán nézzen rá újra. Az ING jó vételi lehetőségnek tartja az esést, bár rövid távon lehetségesnek tart nagyobb ingadozásokat, különösen az esetleges varsói részvényeladás, illetve az ÁPV maradék Mol-csomagjának piacra dobása okozhat piaci anomáliákat.