Gerzson
-3 °C
3 °C

A Mol-INA a befutó az Energopetrolért

2005.05.13. 08:42
A Molon kívül még öt cég nyújtott be szándéknyilatkozatot Bosznia piacvezető olajtársaságának, az Energopetrolnak a megvásárlására, írta a Napi Gazdaság. A mostani döntés még csupán azt jelenti, hogy mostantól a Mol-INA páros tárgyalhat tovább az olajcég megvételéről.
A bosnyák kormány döntése értelmében a Mol és a horvát INA közös pályázata lett a befutó az Energopetrol privatizációjára kiírt tenderen. Michel-Marc Delcommune, a Mol-csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója kijelentette, hogy a döntés nem meglepetés "figyelembe véve, hogy az elbíráló bizottság már korábban a Mol-INA közös ajánlatát találta a legjobbnak."

A mostani döntés még csupán azt jelenti, hogy mostantól a Mol-INA páros tárgyalhat tovább az Energopetrol megvételéről. A Molon kívül még öt cég nyújtott be szándéknyilatkozatot Bosznia piacvezető olajtársaságának, az Energopetrolnak a megvásárlására, emlékeztet a Napi Gazdaság.

A bosnyák privatizációs ügynökségre hivatkozó Reuters szerint a Mol-INA-ajánlat 10,2 millió boszniai márkás (5,2 millió euró, illetve mintegy 1,3 milliárd forint) vételárat és a következő három évre 150 millió márkányi befektetést tartalmazott, valamint azt, hogy a vevő az Energopetrol adósságaiból 60 millió márkát átvállal.

Kirostált vetélytársak

Az ajánlat állítólag még 1059 dolgozó megtartását is tartalmazza. A többi társaság - a végére már csak két vetélytársról, köztük az OMV-ről volt szó - ajánlata a kiszivárgott információk szerint ennél jelentősebb rosszabb volt.

A Mol számára ez a befektetés - ha a tárgyalások sikerrel zárulnak, amire nem közöltek határidőt - részben mivel 50 százalék erejéig az INA-é, részben a bosnyák cég és piac kis mérete miatt várhatóan nem lesz olyan meghatározó, mint a korábbi akvizíciók. Ugyanakkor éppen a bosnyák piac fejletlensége miatt produkálhat a csoport más tagvállalatainál nagyobb növekedést a jövőben.