Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A Lukoiltól veszi az olajat a Mol

2005.01.20. 11:56
Érinti a Mol importját is, hogy a Jukosz fő kereskedelmi egysége vis maiorra hivatkozva leállította olajszállítását. A Mol a hírrel egy időben bejelentette, hogy öt évre szóló szerződést kötött a Lukoillal.
Vis maiort jelentett be a megrendült orosz Jukosz fő kereskedelmi egysége, a Petroval hosszú távú olajszállítási szerződéseinek teljesítésére. A Petroval azért kényszerült a vis maior bejelentésére, mert a tulajdonosváltás óta nem kap olajat a Juganszktól. A bejelentés érinti a Mol importját is.

A szerda esti lépés egyelőre az olajóriás szállításainak kéthónapos felfüggesztését jelenti, előre láthatatlan, kényszerítő körülményre hivatkozva. A Reuters szerint azonban valószínűtlen, hogy a Jukosz képes lesz felújítani szállításait, és akkor a szerződések felbonthatóvá válnak.

Jön a Lukoil

A Mol eddig is más orosz cégektől, így a Lukoiltól, a Szibnyeftytől vagy a TNK-BP-től veszi meg importjának kieső hatvan százalékát - jegyezték meg moszkvai megfigyelők. Az állami Rosneft - amelyet a Jukosz perrel fenyeget a Juganszk vitatott megszerzése miatt, az ügylet minden más közreműködőjével együtt - nem szerepel az exportőrök között.

A Mol a bejelentéssel egy időben nyilvánosságra hozta, hogy öt éves szállítási szerződést írt alá a Lukoil lajipari társasággal évi ötmillió tonna kőolaj magyarországi és szlovákiai szállításáról. A Molnak jelenleg is áll fenn érvényes kőolajszállítási szerződése a Lukoillal. A Molnak kedvező tapasztalatai vannak a társasággal, és erre alapozva kötik meg hosszú távra is a szerződést - tette közzé a társaság a BÉT honlapján.

A Lukoil évi 90 millió tonna kőolajat termel ki, dolgoz fel és értékesít. A cég ezen felül olaj- és gázkutatást is végez.