Emőke
-4 °C
9 °C

Orosz őrizetben a Mol-Jukosz vezér

2005.03.11. 13:05
Őrizetbe vették a Mol és a Jukosz közös vállalatának vezérigazgatóját az orosz hatóságok, a gyanú szerint ugyanis túllépte a megengedett termelési mennyiséget. A Mol szerint tisztázni tudják az ügyet.
"Termeléstechnológiai kérdésről van szó, bízunk benne, hogy a vádakat szakértők segítségével tisztázni tudjuk" - mondta az Indexnek Ferenczi Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója azt követően, hogy kiderült: a Mol és a Jukosz közös, szibériai cégének vezérigazgatóját az orosz hatóságok őrizetbe vették. Hangsúlyozta: a vállalat minden tekintetben az orosz előírásoknak és az illetékes hatóságokkal egyeztetve folytatta a termelését.

Ferenczi Szabolcs szerint az eljárás nem érinti a cég a termelését és hatékonyságát, nincs akadálya az értékesítésnek sem. Az Index kérdésére úgy vélekedett, az eljárás nincs kihatással a cég értékére sem.

Az Interfax hírügynökséget idézve az MTI arról számolt be: az engedélyezettnél gyorsabb ütemű olajkitermelés vádjával Oleg Vitkát még szerdán vették őrizetbe, miután a hanti-manszijszki ügyészek ismét kihallgatták, csütörtökön pedig két hónapra vizsgálati fogságba helyezték. Az Index úgy tudja, a lépést a cégnél egyértelműen úgy értékelték, hogy a Jukosz ellen folyó eljárások újabb áldozatot követeltek, és ezúttal az orosz óriáscég ezen leányára került sor.

Az orosz igazságszolgáltatás eddig csak a feldarabolás alatt álló Jukosz két leányvállalatát illette a kitermelési kvóták túllépésének vádjával. Az egyiket, a Juganszknyeftegazt a múlt év végén elárverezték a Jukoszon számonkért több mint 27 milliárd dolláros adóhátralék egy részének behajtására.

A másik, a Tomszknyeft ellen e hónap elején indult eljárás a kvótatúllépés miatt, ami tüstént lenyomta a másik megmaradt Jukosz-főegység, a Szamaranyeftgaz tőzsdei értékét is, mert a piac biztosra veszi, hogy a végrehajtók folytatják a Jukosz feldarabolását. E logika alapján a Zapadno-Malobalik Kft. értéke is csökkenhet, és a Jukosz-tulajdonrészt végül szintén dobra verhetik.

A Mol és a Jukosz által 2003 márciusában, fele-fele alapon létrehozott Zapadno-Malobalik Kft. 2004-ben csaknem megduplázta kitermelését, amely elérte a 2,3 millió tonnát.