Géza
-12 °C
-4 °C

Mol: Kevesebb kedvezmény a kisbefektetőknek

2004.02.20. 08:48
Március elején 492 ezer Mol-részvényt ajánl fel kisbefektetőknek az ÁPV Rt., ám a kondíciók némileg változnak a tavaly decemberi tranzakcióhoz képest. Marad a részletfizetési lehetőség, ám nincs többé árkedvezmény, s limitálták a vásárolható mennyiséget is.
492 ezer darab papír - a hazai kisbefektetőknek ekkora Mol-részvénycsomagot szán az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt., amelyhez a várakozások szerint két héten belül, azaz március elején juthatnak hozzá. A kibocsátási árfolyam már ismert (6500 forint), hiszen megegyezik a keddi zártkörű értékesítés végeredményével - jelentette be Vági Márton, a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese a csütörtöki tájékoztatón.

Kevesebb kedvezmény

A kedvezmények köre azonban némileg szűkült a tavaly decemberi tranzakcióhoz képest. A részletfizetési engedmény ugyan megmaradt - 2500 forintot most, a maradék összeget október elsejéig kell kiegyenlíteni -, ám az 500 forintos árkedvezmény kimaradt, s limitálták az egy jegyző által vásárolható mennyiséget is. Részletre legfeljebb kétszáz Mol-részvényt vásárolhat a magánszemély, egyébként maximum 1500 papír jegyzésére nyílik lehetőség.

A kisbefektetőknek öt napig nyílik lehetőségük a vásárlásra, ám nem kizárt, hogy a jegyzést előbb is lezárják. Túljegyzés esetén a részletfizetéssel vásárlók élveznek előnyt, s szemben a decemberi akcióval, ezúttal nem nyílik lehetőség a felajánlott pakett további bővítésére. Bár akkor megvolt az esély az átcsoportosításra az intézményi pakett terhére, de ez a tényleges jegyzés ismeretében történt volna meg - magyarázta Vági Márton.

Sikertörténet

A tranzakció 3,2 milliárd forinttal gazdagítja az ÁPV büdzséjét, míg a zártkörű értékesítés során 74 milliárd folyt be. Mindenképpen egy sikertörténet, ami azt mutatja, hogy a befektetőkben megvan a kellő bizalom a magyar gazdaság irányába - értékelte az ÁPV keddi akcióját Draskovics Tibor pénzügyminiszter, amelynek során - gyorsított könyvépítési technikával - 11,3 millió Mol-papíron adott túl a vagyonkezelő.

A hazai piacon a keddi részvényértékesítés volt az első gyorsított könyvépítéses eljárást alkalmazó tranzakció, jóllehet a fejlett piacokon az eladások kilencven százaléka ilyen formában zajlott le 2003-ban - mutatott rá Guy Harington, a Citigroup igazgatója. Első lépésben felmérik a befektetői igényeket, ki mennyiért, mekkora pakettet venne, majd felkeresik az eladót, s ő dönt arról, hogy az adott körülmények között hajlandó-e értékesíteni a részvénypakettet. Az ajánlati könyv magyar idő szerint fél kilenckor nyílt meg, s minden jelentősebb befektetőt pár órán belül értesítettek.

A túljegyzés mértékéről nem kívántak nyilatkozni a tranzakcióban részt vevők, mondván, a nemzetközi gyakorlatban sem megszokott ez.