Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Lezárták a Mol-jegyzést

2004.03.04. 08:37
Az ÁPV Rt. a minimális három nap elteltével lezárta a Mol részvényjegyzését, mivel elkelt a felkínált 492 ezer részvény.
Az ÁPV Rt. a várakozásoknak megfelelően a minimális három nap elteltével lezárta a Mol részvényjegyzését, elkelt a felkínált 492 ezer papír. A privatizációs szervezet szerda este hét után kiadott közleményéből ezen a tényen túl csak annyi derül ki, hogy az elszámolásról március tizedikén adnak tájékoztatást.

Előny a halasztóknak

Mint azt az Index szerdán megírta, a 6500 forintért kínált részvények még a novemberi ötszáz forintos jegyzési kedvezmény megvonása után is olcsónak tűntek, hiszen kedden stabilan 6800 forinton forgott az olajpapír a tőzsdén. Ráadásul a napi forgalom sem sokkal maradt el a 492 ezer darabos felkínált mennyiségtől.

A jegyzés során előnyük volt azoknak a magánbefektetőknek, akik a féléves halasztott fizetést választották, ám ezzel legfeljebb kétszáz darabig lehet élni. Ebben az esetben 2500 forintot kellett kifizetni.

A NAPI Gazdaság jegyzőhelyeken szerzett tapasztalatai alapján nagyon valószínű, hogy a korai lezárás ellenére is csupán az allokációs elsőbbséget élvező, halasztott fizetéses jegyzőknek lehet esélyük igénylésük kielégítésére (becslések szerint a leadott jegyzések legalább kilencven százaléka ilyen típusú).

Ezek a jegyzők csupán kétszáz részvényt jegyezhettek fejenként, amiből a 150 jegyzőhelyen három nap alatt összesen 2460 kell ahhoz, hogy a teljes mennyiség elkeljen. Mivel azonban a biztos siker reményében sokan ennél kisebb mennyiséget igényelhettek, lehetséges, hogy a halasztott jegyzések száma a 3000-3500-at is elérte.