Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Mindent perel az OMV

2008.05.19. 14:45
Kapcsolódók (16)
A kölcsönadott részvényekkel nem lehetett volna szavazni a közgyűlésen – ez a lényege az OMV által indított, és így a Mol április 24-i közgyűlésén hozott összes határozatát kifogásoló pernek. Ha viszont az osztrákok úgy vélik, a kölcsönadott részvények is sajátrészvények, már korábban is perelhettek volna.

Ha nem is az utolsó pillanatig, de sokáig kivárt döntésével az OMV: a magyar jog szerint a közgyűléstől (tudomásszerzéstől) számított 30 napon belül lehet megtámadni az ott hozott döntéseket, az osztrák olajkonszern ma jelentette be, az április 24-i Mol közgyűlés minden döntését bíróság elé viszi.

Az osztrákok nem is az egyes döntések tartalma ellen, hanem azok meghozatalának módja miatt emelnek kifogást. Az OMV szerint a döntésekben ugyanis olyan részvényesek vettek részt, akiket valójában nem illet meg szavazati jog. Az osztrák közlemény felsorolja a kifogásolt részvényeseket, ezek a Magnolia, az OTP, az MFB Invest, az ING Bank, a BNP Paribas és a CEZ. Az említett cégek kölcsön- illetve egyéb tranzakciók révén jutottak különböző nagyságú Mol részvénycsomagokhoz, amiket azonban az OMV szerint valójában a Molnak sajátrészvényként, azaz a vállalat tulajdonában álló papírokként kellene kezelnie. Az OMV független könyvvizsgáló kijelölését is kéri a bíróságtól a vitatott szerződések vizsgálatára.

Emlékezetes: a Mol az OMV felvásárlási kísérlete ellen úgy védekezett, hogy saját részvényeit kezdte vásárolni a tőzsdén, majd a tavaly nyáron két pakkot is kölcsönbe az OTP-nek illetve az MFB Investnek adott. A tranzakciók mögött elemzők szerint is egyértelműen az állt, hogy a vállalat baráti kézben akart összpontosítani minél nagyobb részvényhányadot, miközben formálisan be kellett tartania, hogy ténylegesen saját kézben levő sajátrészvény állománya a szabályok szerint nem haladhatta meg a tíz százalékot (A törvényi korlátot azóta az ősszel elfogadott lex Mol eltörölte, ennek nyomán pedig az áprilisi közgyűlés is 10-ről 25 százalékra emelte a korábbi limitet.)

Eddig is léphettek volna

Az OMV egy pert, első fokon éppen májusban veszített el a Mollal szemben, a fellebbezésre nyitva álló határidő még ketyeg. Abban a perben egyebek között a tíz százalékos szavazatkorlátozást előíró alapszabályi passzust támadták az osztrákok. Ugyanakkor a mostani, a közgyűlés nyomán indított per alapvető kérdése – hogyan viselkednek, mi a jogi sorsa a kölcsönadott részvényeknek – már akár a nyáron is felmerülhetett volna.

A tény, hogy az OMV most perel, alátámasztani látszik azt a már a közgyűlés nyomán is megfogalmazott szakértői véleményt: a jogi eljárás elindítása valójában egy politikai, kommunikációs döntést igényelt az OMV-től. Nem annyira a siker, hanem inkább az a fontos, hogy az egyre inkább csak médiában vívott háborúvá degradálodó küzdelemben éppen ki tud újra, a másik félre negatív tartalmú üzenetet elhelyezni.