Auguszta
-4 °C
2 °C

Mol-vásárlásra biztatja az OMV-t a sejk

2005.10.20. 08:13
A világ ötödik legnagyobb olajkészletével rendelkező Abu-Dzabi, az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb tagállama olajfinomítók vásárlására fordítaná rekordbevételeit.

Az abu-dzabi International Petroleum Investment Co. (IPIC) amely az OMV második legnagyobb tulajdonosa, Ázsiában és Európában vásárolna finomítókat.

"A magasba szökő olajárak és szűk finomítói kapacitások miatt most a finomító a legjobb üzlet, s a magas nyereségesség várhatóan a következő 3-4 évben is fennmarad" - nyilatkozta a Bloombergnek Mohammed Al Khaily, az IPIC ügyvezető igazgatója.

Abu-Dzabi azt szeretné elérni, hogy az OMV és a Mol lépjen szövetségre, ami akár az OMV jelenlegi 10 százalékos Mol-részesedésének növelésével is járhat - mondta Khaily.

Minden egyes nappal fontosabbá válik a két társaság számára az egyesülés, a Mol és az OMV finomítói ugyanis mindössze 150 kilométerre vannak egymástól, így sokkal hatékonyabban működhetnének egy egységként - tette hozá a sejk.

A Mol alapszabálya jelenleg védettséget biztosít felvásárlás ellen egy 10 százalékos szavazati korlát formájában. Ez a korlátozás az EU-csatlakozást követő ötödik év végén, 2009. december 31-én veszti érvényét.

Valószínű azonban, hogy a türelmetlen felvásárló(k)nak nem kell addig várniuk. A készülő új felvásárlási szabályozás ugyanis bevezeti az áttörés intézményét. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nyilvános vételi ajánlat során 75 százalék fölötti részesedést szerez egy társaságban, akkor az ajánlatot követő első közgyűlésen felfüggesztésre kerülnek a szavazati jogot korlátozó paragrafusok. Ez a szabályozás pedig talán már jövő év elején életbe léphet.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft