Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Újabb forgatókönyvek a Mol-PKN fúziójára

2004.01.12. 11:55
A PKN Orlen lengyel és a Mol Rt. magyar olajipari nagyvállalat vezetői fenntartják szándékukat a két cég fúziójára, noha a folyamat nagyon bonyolult, és az elemzők szkeptikusan ítélik meg azt.
Pénteken ismét találkozott Zbigniew Wróbel, az Orlen és Hernádi Zsolt, a Mol elnöke, hogy megvitassák a két vállalat egyesülésének előkészületeit. A lengyel Rzeczpospolita napilap nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy már mindkét cégnél életre hívták azokat a munkacsoportokat, melyek a fúzió forgatókönyvét dolgozzák ki. Három hónapon belül kell elkészülnie a konszolidáció végleges koncepciójának, amelyet a lengyel kincstárügyi miniszter elé terjesztenek. Ez nemcsak a fúzió forgatókönyvét tartalmazza majd, hanem a pénzügyi vonatkozások előzetes számításait is.

Az első lépés a részvénycsere

A Mol már kiválasztotta tanácsadó cégét: ez a Morgan Stanley. Az Orlen két héten belül dönt saját tanácsadójáról. Mint azt már megírtuk, a két nagyvállalat tavaly novemberben írt alá szándéknyilatkozatot az együttműködésről, mely előirányozza a fúziót. A tervek szerint először kölcsönös részvénycserére kerül sor, aztán egy vegyes vállalatot létesítenek, végül bekövetkezik a teljes egyesülés. A Rzeczpospolita értesülései szerint mindkét elnök azzal számol, hogy a fúzió két éven belül megvalósul. Az egész folyamat nagyon bonyolult, és már az első szakasz, a részvénycsere is vitákat gerjeszt.

Az eredeti terv az volt, hogy először az Orlen vásárol magyar partnere papírjaiból tőkeemelés révén, majd pedig a Mol a lengyel kincstárügyi minisztériumtól venne Orlen-részvényeket. Ez a finanszírozási mód azonban nem tetszik a lengyel félnek, mert gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Mol az Orlen pénzével fizetne a részvényekért. Ezért a lengyel tárca egy másfajta finanszírozási módra vár ajánlatot a készülő konszolidációs tervezetben. A két nagyvállalat vezetői várhatóan néhány hetenként rendszeres találkozókat fognak tartani. Nem ismeretes, hogy az Orlen részéről Wróbel fogja-e vezetni a tárgyalásokat, mert a tervek szerint január huszadikán a felügyelőtanács szavazni fog a lengyel vállalat igazgatóságában végrehajtandó változtatásokról.