Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Pert vesztett a Mol

2001.09.27. 14:29
Kapcsolódó cikkek (1)
A Legfelsőbb Bíróság elutasította a Mol keresetét a Gazdasági Minisztériummal szemben. Az olaj- és gázipari rt. a gázárszabályozás miatt keletkezett veszteségei megtérítéséért indított kártérítési pert, az LB azonban most hozott ítéletében kimondja, hogy a Mol nem jogosult kártérítésre.
Bár kicsi volt az esélye, hogy a Mol nyer, az MTI által közölt hír mindenképpen csalódást jelent a részvényeseknek. A Fővárosi Bíróság már első fokú nem jogerős ítéletével is elutasította a Mol Rt. keresetét tavaly novemberben.

Az első fokú ítélet szerint nem polgári jogvita, hanem az Alkotmánybírósághoz benyújtott panasz tárgya lehet az a kérdés, hogy a gázár megállapításakor érvényesített állami korlátozás alkotmányos célok érdekében történt-e, illetve, hogy meghaladja-e a szükséges mértéket.

A felperes Mol Rt. a tavaly júliusi gázár-emelés 12 százalékos - éves szinten 6 százalékos - mértéke miatt nyújtott be keresetet a gazdasági miniszter, a Gazdasági Minisztérium és a magyar kormány ellen. Az olajtársaság annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy a gázár-emelés jogsértően alacsony mértékű, hiszen ellentétes többek között az 1994-es gáztörvénnyel és egy, a gázár megállapításának módját rögzítő 1995-ös rendelettel.