Judit
3 °C
7 °C

Mol-OMV-PKN fúzió?

2004.07.16. 10:09
A piaci helyzetből adódóan a magyar cég vezérigazgatója szerint valószínű, hogy a három óriásból legalább kettő egyesül. Néhány kisebb cég privatizációja még hátravan.
A Mol-OMV-PKN hármasból öt éven belül kettő valószínűleg összeolvad, de nem lehetetlen, hogy a három cég egyesül - közölte Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. A Reuters által idézett interjúban Hernádi Zsolt megerősítette Áldott Zoltán nyilatkozatát, miszerint a régióban négy nagy olajcég versenyez egymással: a lengyel PKN, az osztrák OMV, az orosz Lukoil és a Mol.

Költségcsökkentés

Áldott Zoltán a Világgazdaságnak azt mondta: a kialakult egyensúlyt vállalatfelvásárlásokkal már nem lehet jelentősen megingatni, így elsősorban az lesz a meghatározó, hogy ki mennyire nyereségesen működik. Néhány kisebb cég eladása ugyanakkor még hátravan, például várható a szerb NIS privatizációja, ami a Molt is érdekli. Emellett a magyar olajcég szeretne szorosabb kereskedelmi kapcsolatot kialakítani a szlovén piacon, többek között a Petrollal is - tette hozzá.

Rövid távon Áldott Zoltán szerint nem valószínű, hogy az erőegyensúly felborulna. Az egymással versenyző négyesből egyébként a Mol és a PKN jutott a tárgyalásokban a legmesszebb egy esetleges kereszttulajdonlás kérdésében. Itt ugyanis az együttműködés hasznának számszerűsítése is megtörtént, azonban a lengyel kormányváltás miatt a szorosabb együttműködéshez szükséges állami jóváhagyások nem történtek meg.

Hernádi Zsolt is hangsúlyozta: a Mol elsődleges célja a stratégiában lefektetett 150 millió dolláros éves költségcsökkentés elérése 2005-re. Hernádi szerint a Mol árfolyama jelenleg nem tükrözi a cég növekedési potenciálját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?