Géza
-12 °C
-4 °C

A Mol felvásárolta a Shellt Romániában

2005.04.01. 10:58
A Mol megvásárolta a Shell romániai töltőállomásait, valamint a hozzá tartozó üzleteket. A magyar cég ugyanakkor folytatja a zöldmezős töltőállomás hálózatbővítését, hogy elérje a stratégiai 15 százalékos piaci részesedést.
A Mol Rt. sajtóközleménye szerint a Shell Romania mától a Mol-csoport tagja, a szükséges hatósági jóváhagyások megszerzése után megtörtént a 2004. novemberben bejelentett Shell Romania akvizíció zárása. A tranzakció magába foglalja egy 59 töltőállomásból álló országos kiterjedésű hálózat, továbbá a kenőanyag, a repülő-üzemanyag, és a nagykereskedelmi üzletek megvásárlását. Mosonyi Görgy, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy ezzel párhuzamosan megkezdték a Mol termékek árusítását az átvett állomásokon.

Átfestés

A következő rövid, három hetes időszakban felmérik az 59 átvett kút állapotát, a javításra szorulókat felújítják, a jó állapotban lévőket pedig csak átöltöztetik. A töltőállomások Mol színekre történő átfestése és bizonyos töltőállomások korszerűsítése 2005. szeptemberig befejeződik. A társaság a romániai kiskereskedelmi forgalom megkétszerezését várja az integrációtól.

A tranzakció eredményeként a Mol által Romániában működtetett töltőállomások száma meghaladja a 130-at, míg becsült kiskereskedelmi piaci részesedése eléri a tíz százalékot. A Mol folytatja zöldmezős töltőállomás hálózatbővítését, hogy elérje a stratégiai 15 százalékos piaci részesedést.

Kemény verseny

Mint arról az Index tavaly áprilisban beszámolt, a Royal Dutch/Shell-csoport már akkor meghirdette még megmaradt 59 romániai töltőállomását. A társaság mintegy 70 millió dollárt (közel 15 milliárd forintot) várt benzinkútjaiért. A brit-holland olajcég 2003 júliusban már eladta 23 kútját a Molnak. Ezek az első vásárlások azért voltak kedvezőek a magyar társaságnak, mert a Shell kútjai olyan területen helyezkedtek el, ahol a Molnak korábban nem voltak egységei.

Egy román pénzügyi lap értesülései szerint a Shell azért szabadult meg a romániai kutaktól, mert a részlegesen liberalizált piacon nem tudta tovább emelni az árakat, ezen keresztül pedig bevételét és nyereségét. A román piacon vezető pozícióban lévő Petrom az ország 2000 töltőállomásából mintegy 600-at birtokol, lehetetlenné téve a külföldi versenyzőknek, hogy komoly nyereséget érjenek el, hiszen nem tudnak versenyezni a mélyre nyomott árakkal.

A Mol egyébként a mostani akvizícióval már több mint ezer töltőállomást birtokol 11 országban, ezzel a térség vezető integrált olaj- és gázipari vállalata. A társaság az elmúlt években megvásárolta a szlovák Slovnaftot, többségi tulajdonosa lett a TVK-nak, valamint stratégiai partnere a horvát INA-nak.