Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Terjeszkedő magyar multik

2005.04.01. 09:32
Az OTP hivatalosan is bejelentkezett a szerb Niska Bank többségi, 99,89 százalékos tulajdonrészéért folytatott privatizációs tárgyalásaira. A román hatóságok időközben jóváhagyták a MOL decemberi, a romániai Shell hálózat felvásárlására irányuló tranzakcióját, így az ügylet lezártnak tekinthető.
Az OTP Bank Rt. 2005. március 31-én szándéknyilatkozatot nyújtott be a Niska banka a.d. Nis többségi, 99,89%-os részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó előminősítő eljárásban -- jelentette be a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honalpján. A szándéknyilatkozat beadására azt követően került sor, hogy a Szerb Köztársaság Kormánya nevében eljáró The Agency for Deposit Insurance, Rehabilitation, Bankruptcy and Liquidation of Banks erre vonatkozóan felhívást tett közzé a Financial Times 2005. január 31-i számában, illetve honlapján. A szándéknyilatkozat benyújtása az OTP Bank Rt. részéről pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent -- emeli ki a közlemény. A szándéknyilatkozat fogadtatásáról az OTP Bank Rt. hivatalos információval egyelőre nem rendelkezik.

A szerb állam az előminősítő eljárás során dönt a privatizációs pályázatra meghívandó pénzintézetekről. A Niska banka a.d. Nis 2004. június 30-i mérlegfőösszege 49 millió euró, saját tőkéje 20 millió euró volt. A banknak Szerbiában 24 fiókja és mintegy nyolcvanezer ügyfele van.

Átfesti a Shell-kutakat a MOL

Ugyancsak a BÉT honlapján a MOL arról tájékoztat, hogy a szükséges hatósági jóváhagyások megszerzése után megtörtént a 2004. novemberben bejelentett Shell Romania akvizíció zárása. A tranzakció magába foglalja egy 59 töltőállomásból álló országos kiterjedésű hálózat, továbbá a kenőanyag, a repülő-üzemanyag, és a nagykereskedelmi üzletek megvásárlását. A töltőállomások MOL színekre történő átfestése és bizonyos töltőállomások korszerűsítése 2005. szeptemberig befejeződik -- áll a MOL közleményében.

A tranzakció eredményeként a MOL által Romániában működtetett töltőállomások száma meghaladja a 130-at, míg becsült kiskereskedelmi piaci részesedése eléri a 10 százalékot. A MOL folytatja zöldmezős töltőállomás hálózatbővítését, hogy elérje a stratégiai 15 százalékos piaci részesedést.