Valér
4 °C
8 °C

Megvenné a Mol a TVK-t

2001.05.29. 13:38
Az olajtársaság prémium nélküli vételi ajánlatott tett a TVK összes részvényének megvásárlására, ám arra is ügyelt, hogy bármikor visszaléphessen. Szakértők szerint az orosz és az osztrák tulajdonosok ilyen alacsony áron aligha fogadják el a Mol ajánlatát.
Szinte kizárt, hogy a Mol jelentős mennyiségű TVK részvényt szerezzen, ezért vissza fognak lépni az ajánlattól - mondta az Indexnek Tordai Péter, a IE-New York Broker Befektetési Rt. elemzője. Tordai Péter szerint az orosz és osztrák tulajdonostársak biztos, hogy nem értékesítik TVK részvényeiket, hiszen a vételi ajánlatban szereplő és 14,1 dollárnak megfelelő értéknél szinte mindegyikük magasabb árfolyamon vásárolt: a TVK részvények maximumára az elmúlt két évben 6670, a minimumára pedig 2100 forint volt. A Molnak jelenleg 32,5 százalékos tulajdoni részesedése van a TVK-ban és 17,6 százalékra van vételi opciója, amivel 2002 szeptemberéig élhet.

Az olajcég bármikor visszaléphet

A Mol ma jelentette be a Magyar Tőkepiacban, hogy nyilvános vételi ajánlatot tesz a TVK részvényeire. Az ajánlat a TVK összes, jelenleg nem a Mol tulajdonú törzsrészvényére szól. A Mol részvényenként 4184 forintot ajánl fel a TVK részvények tulajdonosainak. (A hétfői záróárfolyam ennél magasabb, 4340 forint volt.) Az ajánlatot június 14-től július 13-ig fogadhatják el a részvényesek. A Mol azonban elállhat az ajánlattól, ha a megvételre felajánlott részvényekkel együtt nem szerez több mint 90 százalékos szavazati jogot. Az ajánlati árfolyam - az értékpapírtörvénynek megfelelően - a május 25-ét megelőző 90 nap súlyozott tőzsdei átlagára, prémiumot tehát nem tartalmaz, sőt a könyv szerinti értéknél mindössze 13 százalékkal magasabb.

Alig nőhet a Mol részesedése a TVK-ban

Ráadásul az olajtársaság tulajdonképpen szabadon elállhat az ajánlattól, hiszen a 17,6 százalékos részvénycsomagot valószínűleg nem fogják felajánlani az érintett bankok a Mol-nak. Az elemző szerint a vételi ajánlat sikertelenül zárul és a Mol részesedése a TVK-ban továbbra is 33 százalék körül maradhat, hiszen ilyen alacsony árfolyamon valószínűleg kevesen élnek a lehetőséggel, hogy megválhatnak a tőzsdén alig forgó TVK részvényeitől. Az ajánlat tehát nem igazán a részvényeseknek szólt, inkább egy gesztus a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felé, hogy a Mol tiszteletben tartja a cégfelvásárlással kapcsolatos paragrafusokat - mondta az elemző.