Piroska
-2 °C
5 °C

Lemondana az MNB Monetáris Tanácsának tagja

2003.01.24. 18:49
A miniszterelnök megfontolja, hogy elfogadja-e Oblath Gábornak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa tagjának lemondási szándékát - közölte a kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.
Gál J. Zoltán elmondta: Oblath Gábor a lemondási szándékáról szóló, a kormányfőhöz intézett levelében kifejti, hogy a jegybank csak a mindenkori kormánnyal együttműködve képes arra, hogy inflációs céljait jelentős költségek és kockázat nélkül elérje.

Medgyessy később dönt

Oblath Gábor szerint a múlt heti spekulációs támadáshoz az is hozzájárult, hogy a Monetáris Tanács többségét és a jegybank szakértőit nem tudta meggyőzni arról, hogy egy kis, nyitott és sérülékeny gazdaságban jelentős károkat okozhat, ha a monetáris politika a valutaárfolyamot pusztán a dezinfláció eszközének tekinti. - A miniszterelnök fontosnak tartja, hogy az Oblath Gábor által kifejtett szakmai nézetek megjelenjenek a jegybank politikájában, ezért megfontolja a lemondási szándékkal kapcsolatos lépését - tette hozzá.

Szorosabb együttműködés

Gál J. Zoltán elmondása szerint a kormány ülésén - amelyen részt vett Járai Zsigmond jegybankelnök is - a monetáris politikában kialakult helyzetről folytattak eszmecserét. - A kormány és a jegybankelnök is megállapíthatta, hogy a helyzetből fakadó következményeket közösen kell levonni, és ezek kezelése is a kormány, illetve az MNB közös feladata - közölte, hozzátéve: elkezdődött a munka a szorosabb együttműködés érdekében.