Timót, Xénia
3 °C
6 °C

Leendő oligarchák a defláció ellen

2007.03.21. 08:12
Idén második alkalommal írta ki hagyományteremtőnek szánt középiskolai vetélkedőjét, a Monetaryt a Magyar Nemzeti Bank. A versenyen 250 négyfős csapat indult, a héten rendezik az elődöntőket – a budapesti viadalon azt is megtudhattuk, mit csinált az MNB első elnöke, mielőtt az lett –, a döntőt a jövő héten rendezik, a fődíj egymillió forint.

"Mi négyen fogjuk uralni a világot a gazdasági élet különböző szféráiban elhelyezkedve." Ahhoz képest, hogy leendő Warren Buffettek és Greenspanek, meglepő egyszerűséggel válaszolták a Radnóti gimnázium fiataljai, miért választották maguknak a Tetrarchák csapatnevet.

A középiskolások Monetary vetélkedőjének egyik elődöntőjén hallottuk ezt, a nemzeti bankban (a másik négy elődöntőnek Győr, Pécs, Szeged és Debrecen ad és adott otthont ezen a héten). Négyfős középiskolai csapatok versenyeznek négyfős zsűri előtt, az első fordulóban írt két esszéjüket – egyet a monetáris politikáról, egyet a pénzügyi stabilitásról – kellett most előadni.

A vetélkedésen nagyjából ezer diák, vagyis 250 csapat indult, a legjobb esszék írói jutottak tovább. Elődöntőnként elvileg öten lennének, a budapesti mezőny azonban négytagú lett: a Radnóti gimnázium két csapata (a Tetrarchák mellett a Defláció), továbbá a főváros közgazdasági szakközépiskolájának és a Teleki Blanka Szakközépiskolának egy-egy csapata, a Búgócsiga és az 5 Bázispont küzdött a továbbjutásért (a legsikeresebben az utóbbi, így ők lesznek ott a jövő heti döntőben, ahol kamatdöntést kell hozniuk).

A tárgyi tudás mellett a zsűri arra is figyelt, hogy kiderüljön: ki mennyire érti, miről beszél, ki mennyire tudja elméleti tudását a gyakorlati kérdéseknél hasznosítani. A diákok a 17-18 évesek szájából ritkán hallható nominális horgony, refinanszírozási hitelek kamatlába, monetáris rezsim, inflációs célkövetés és nyílt piaci műveletek kifejezésekkel is bátran dobálóztak, és a kérdésekkel is csak ritkán sikerült zavarba hozni őket.

Bár azt nem tudták, hogyan alakult a monetáris politika a Magyar Nemzeti Bank 1924-es megalapítása előtt, abban biztosak voltak, hogy "monetáris politika azért akkor is volt". Azt is tudták, hogyan kapcsolódott az 1848-as forradalom a monetáris politikához – a 12 pont egyike a nemzeti bank megteremtését követelte –, míg Csajbók Attilától, a zsűri egyik tagjától velünk együtt megtudhatták, hogy Popovics Sándor, az MNB első elnöke egy időben a monarchia központi bankjának, az Osztrák-Magyar Banknak is az elnöke volt.