Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kirúgott szakértők kerülhetnek a Monetáris Tanácsba

2004.11.22. 08:09
Ma már csak igennel vagy nemmel nyilváníthatnak véleményt a képviselők a jegybanktörvény sokat vitatott módosítási javaslatának végleges szövegéről. Egyre valószínűbb, hogy a bővülő Monetáris Tanácsba (MT) olyan szakértők kerülnek, akik még a jelenlegi jegybankelnök hivatalba lépését követő személycserék előtt dolgoztak az MNB-ben.
A módosító indítványokról szóló múlt heti szavazás után ma már csak igennel vagy nemmel nyilváníthatnak véleményt a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény kormányoldalról kezdeményezett, sok vitát kiváltó változtatásának végleges szövegéről. Az egységes javaslat a legnagyobb vitát kiváltó kérdésben, a jegybanki függetlenség megcsonkítását is felvető, a kormánypárti képviselők eredeti szándékait tükrözi: a monetáris tanács legalább kilenc-, legfeljebb tizenegy tagú testület lesz, amelynek munkájában mandátumuk lejártáig a bank monetáris politikáért nem felelős alelnökei is részt vesznek.

A 11 tagból a két hivatalból tag jegybankár mellett még legfeljebb négyre az MNB elnöke tehet javaslatot, a miniszterelnök egyetértésével. Az MT-tagok többsége tehát a jegybankelnök kezdeményezésére kerülhet a testületbe, ennek ellenére a kormányfő pozíciója lehet az erősebb a kinevezéseknél, mivel megvétózhatja a bankelnök javaslatait, ahogy erre az év első felében, még Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt is többször sor került. A kormányfőnek ugyanakkor csak a jegybankelnök véleményét, tehát nem az egyetértését kell kikérnie saját öt jelöltjének megválasztásakor. Engedménynek tekinthető a kormányoldal részéről, hogy nemcsak a monetáris tanács tagjai, az MNB alelnökei, de a felügyelőbizottság tagjai sem lennének megbízatásuk megszűnését követően 3 éven belül jelölhetőek.

Találgatások

A Reutersnek nemrégiben nyilatkozó Várhegyi Éva még nem kapott felkérést a monetáris tanácsi tagságra, de ha mégis érkezne megkeresés, akkor azt "valószínűleg vissza is utasítaná". A javaslat szövege értelmében nem is kaphatna ilyen felkérést, mivel az SZDSZ delegáltjaként tagja a bank felügyelőbizottságának, akárcsak a másik potenciális jelöltként emlegetett Akar László, aki jelenleg az fb MSZP által felkért vezetője.

Megnő a valószínűsége olyan szakértők kinevezésének, akik még a Járai Zsigmond hivatalba lépése után bekövetkező, mintegy 400 főt érintő személycserék előtt dolgoztak a jegybankban. Jelölt lehet így a közgazdasági főosztályt vezető, jelenleg a Pénzügykutató Rt.-ben dolgozó Neményi Judit, a bankműveleti és devizapiaci főosztályt korábban felügyelő, jelenleg CIB-es Farkas Ádám vagy Karvalits Ferenc, a CIB Bank másik vezérigazgatója, akit Gyurcsány Ferenc saját tanácsadó testületébe is felkért. Felröppent Bánfi Tamásnak, a Corvinus (Közgáz) Egyetem pénzügy tanszéke vezetőjének, illetve Kupa Mihálynak a neve is.