Rafael
19 °C
33 °C

Leminősítették Magyarországot

2006.12.22. 16:32
A karácsony előtti utolsó munkanapon, délután négy órakor jelentette be a Moody's, hogy egy fokozattal leminősíti Magyarország szuverén adósosztályzatát. A piacon már kevesen voltak, a forint megbillent, de nem zuhant érdemben.

Leminősítette egy fokozattal, de az elsőrendű kockázati kategóriában hagyta Magyarország szuverén adósosztályzatát a Moody's Investors Service. Az új besorolás "A2" - stabil kilátással - az eddigi "A1" helyett.

A Moody's-leminősítés előtt alig egy nappal a Standard & Poor's negatívról stabilra javította vissza a magyar adósosztályzat kilátását, igaz, ennél a cégnél a magyar besorolás - közepes befektetői "BBB plusz" - két fokozattal gyengébb a Moody's által érvényben tartott új osztályzatnál is. Az európai Fitch Ratingsnél is "BBB plusz" a magyar osztályzat.

Pénteken délután már gyér részvétel mellett érte a piacokat a hír. A 16 órai bejelentés előtt valamivel 252,50/60 forinton jegyezték az eurót, utána 253,50/60 forintra ugrott az uniós valuta kurzusa. A piacokat valószínűleg nem lepi meg az október óta lebegtetett visszaminősítés, a valódi reakcióra azonban csak az ünnepek után lehet számítani - mondták kereskedők.

Az is elképzelhető, hogy a piac reakciója a megkönnyebbülés lesz: egy kockázati tényezővel kevesebb lesz azzal, hogy a Moody's lépett, és nem két, hanem csak egy fokkal rontott az osztályzaton. A bejelentés időzítése is tapintatra utal, a lehető legkevesebb kárt okozza a magyar valutának a többnapos ünnep előtt - vélik kereskedők.

Izland besorolásán is rontott a Moody's. Az izlandi korona, amely az év első felében spekulatív támadásoknak volt kitéve - szemben a forinttal - a gyér piaci részvétel ellenére jelentősen esett.