Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újabb pofon: a Moody's is leminősített

2006.02.22. 18:28
Magyarország devizában és forintban fennálló "A1" hosszúlejáratú hitelbesorolásának kilátását az eddigi stabilról negatívra minősítette le szerdán a Moody's nemzetközi hitelminősítő. Az intézet a lépést hazánk egyre romló pénzügyi helyzetével indokolta. A cég 2002 novembere óta tartotta érvényben a stabil kilátást. A Fitch tavaly decemberben minősített le, az S&P január végén helyezte kilátásba a leminősítést.
A leminősítés indoklásában a Moody's jelzi, hogy az elmúlt években az államháztartási hiánycélokat rendre jelentősen felfelé módosították. A legfrissebb adatok alapján elemzői úgy látják, a két nagy politikai párt egyike sem mutat megfelelő mértékű elkötelezettséget az államháztartás átalakítására, valamint az egészségügyi és oktatási reform megkezdésére. Enélkül a londoni elemzők szerint - és ezzel más makrogazdasági szakértők is egyetértenek - nem kezdődhet el a költségvetés és az államháztartás konszolidációja, a folyamatosan 5 százalék fölötti GDP-arányos defciti lefaragása.

Az adóverseny lett a vesztünk

A hitelminősítő szerint a kibontakozott régiós adóverseny (a külföldi működőtőke-beáramlás vonzása céljából) megnehezíti a magyar kormány számára, hogy adóemeléseket hajtson végre a költségvetési bevételek növelése érdekében. Így lényegében csak a gyorsabb gazdasági növekedés által remélt magasabb adóbevételek segíthetnek a deficit csökkentésében. Ez a stratégia a Moody's szakértői szerint az elmúlt években láthatóan nem hozott sikert.

Az intézmény szerint Magyarországnak az ERM-II árfolyamrendszerbe való belépése valószínűleg a következő évtizedre csúszik. Ezt azt jelenti, hogy a minősítők nem számítanak 2012 előtti euróbevezetésre (az euró bevezetése előtt két évvel kell az ERM-II-höz csatlakozni). A Moody's szerint fokozott a forint elleni spekuláció veszélye, mert magas a külföldiek aránya a forintalapú állampapír-állományban, emellett romlanak a makrogazdasági fundamentumok.

Magasabb kamatszint kellene?

Az ilyen nyomás kivédésére megemelendő magyar kamatszint lassítaná a gazdasági növekedést, illetve csökkentené a költségvetési bevételeket, ami magasabb deficitekhez vezetne, emellett növelvé a kamatkiadásokat is.

Leminősítés kéthavonta

Nem a Moody's az első, amely nem sokkal a választások előtt hozzányúlt a magyar besoroláshoz. Tavaly december 6-án a Fitch "A-"ról "BBB+"-ra minősítette Magyarország hosszú távú devizaadósságát, a forintadósság besorolását pedig "A"-ról "A-"ra módosította stabil kilátások mellett.

Idén január 26-án a Standard and Poor's stabilról negatívra rontotta le Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságának kilátását az addigi stabil kilátás után. A korábbi hosszú lejáratú "A-", illetve rövid lejáratú "A-2" besoroláson ugyanakkor nem változtatott.

A szerdai Moody's-bejelentés tehát bő két hónap alatt a harmadik pofon a magyar hitelminősítésnek, ugyanakkor megjegyezendő, hogy a hosszú lejáratú devizára vonatkozó besorolása továbbra is két fokozattal jobb, mint az S&P-é, illetve hárommal kedvezőbb, mint a Fitch-é. A Moody's tehát egyfajta "felzárkózási lépést" tett ma, emiatt nem számít nagyon nagy meglepetésnek a döntés.

Újabb forintgyengülés

Annyiban azonban mégis váratlan a Moody's döntése, hogy a Fitch decemberi lépését követően az elemzők körében konszenzus volt arról: a választásokig már aligha változik bármely hitelminősítőnél hazánk besorolása. Egy múlt heti elemzői háttérbeszélgetésen is szóba került a Moody's választások előtti esetleges leminősítése, mint reális lépés.

Az eseményen részt vevő szakértők - Barcza György (ING Bank), Török Zoltán (Raiffeisen) és Vojnits Tamás (OPT Bank) - úgy vélekedtek, hogy egy ilyen lépés nem valószínűsíti nagyobb mértékű tőkekivonást. Néhány napig azobban kiszámíthatatlan mozgások, "mini-parák" várhatók a piacon, fogalmaztak.

A forint szerdán a bejelentésre 252,50-252,80 körüli sávból átmenetileg 254 fölé gyengült az euróval szemben. Fél hatra kissé visszaerősödött a forint, ekkor 253,40-253,70 körül alakultak az eurójegyzések, és az árfolyam később is beállt 253,5 forint körüli szintre.