Dupla költséggel járhat a lebukás

2006.06.21. 08:04
Nem sok ideje maradt a cégeknek arra, hogy a vitatható vállalkozói és megbízási szerződéseket szankció nélkül munkaviszonnyá alakítsák. Az adóhatóság a június 30-áig adott moratórium lejárta után fokozott, célirányos ellenőrzésre készül.
A jövőben több tízezer cégnél is vizsgálhatja az adóhatóság a foglalkoztatási jogviszonyokat, becslések szerint a színlelt szerződés keretében alkalmazottak száma százezer körüli lehet - derült ki Juhász István, az APEH elnökhelyettese szavaiból. Ellenőrzésre számíthatnak azok a társaságok, amelyeknél a jelentős árbevétel ellenére minimális vagy egyáltalán nincs bérköltség. A foglalkoztatási jogviszonyt a revizorok más vizsgálatok - például áfaellenőrzés - során is "tanulmányozhatják" majd, de a szerződéssel foglalkoztatott bejelentése, a munkaügyi felügyelőség jelzése vagy a más adózóknál lefolytatott vizsgálat is segíti a munkájukat.

Az APEH-nél eddig 143 foglalkoztató tett bejelentést a szerződéses viszonyok megváltoztatásáról, e cégek összesen 3300 embert alkalmaztak jogszerűtlenül. Csaknem felüknél az adóhatóság előzetes adóvizsgálat során bukkant rá a színlelt szerződésekre, szerencséjükre még időben, mert így összesen 2,8 milliárd forint adóhiány és 350 millió forintnyi bírság megfizetése alól mentesültek. Juhász szerint a lebukás a késedelmi pótlék és a bírság miatt körülbelül kétszer annyiba kerül egy cégnek, mint a munkaviszony terhei.

A moratórium lejárta után azon vállalkozásoknak, amelyeknél megállapítást tett a hatóság, egy hónapon belül mindenképpen jelentést kell tenniük az APEH-nek arról, hogy rendezték a vitatott jogviszonyokat és szerződéseket. A szankciókat a bejelentés alapján törli az adóhatóság és ellenőrizheti a bejelentések valóságtartalmát is. Amennyiben elmarad a jelentéstétel, életbe lép a megállapított szankció. Július elseje után azért is drága lesz színlelt szerződést kötni, mert ezzel a cég elveszti a 2006 júniusával lejáró moratórium miatti "védettségét". Ha ugyanis a hatóság egyetlen új jogsértő szerződést is talál egy bizonyos vállalkozásnál, akkor vizsgálhatja a cég valamennyi korábbi szerződését, s ez súlyos jogkövetkezményekkel is járhat. A munkavállalókkal szemben elnézőbb lesz az APEH, ők kiszolgáltatottságukra való tekintettel mentességet kérhetnek majd a bírságok megfizetése alól. Az "álvállalkozók" visszaigényelhetik majd az áfát és a tb-járulékot, az elmaradt személyi jövedelemadót viszont be kell fizetniük.  • Hírek
  • Személyi kölcsön