Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Morfinnagyhatalom maradt hazánk

2006.09.12. 08:23
Megalapozatlanok azok a félelmek, amelyek szerint az étkezési mák hazai termesztési feltételei az Európai Unióhoz való csatlakozás miatt megváltoztak volna. Brüsszel minden további nélkül jóváhagyta, hogy étkezési mákként a magasabb alkaloidtartalmú növények is termeszthetők legyenek.

Az étkezési mák termesztésével kapcsolatos szabályokat 2003-ban módosította a kormány – tudtuk meg Szenci Győzőnétől, az agrártárca szakértőjétől. Ennek keretében azoknak kell kötelezően bejelenteniük a termelést, akik 500 négyzetméternél nagyobb területen termesztenek mákot, vagy ezt kereskedelmi céllal teszik. Korábban csak a mákszalma betakarítás utáni elégetése vagy mákalkaloida-gyárnak való felajánlása volt a kikötés (mákszalmának a magoktól megfosztott gubót nevezi a szaknyelv).

Nincs egységes szabályozás

A lépést megelőzően is úgy vélekedtek a tárcánál, hogy ennek nem lesz kedvezőtlen hatása a hazai mákfogyasztásra, máktermelésre. Ez lényegében be is igazolódott, mert összesen 1500-2000 hektárra tehető a hazai étkezési és 75 hektárra a díszítőmák termelési területe, ami körülbelül megegyezik a bejelentési kötelezettség bevezetését megelőző időszakéval.

A korábbi félelmek mögött alighanem az húzódott meg, hogy az Európai Unióban nincs egységes szabályozás a máktermelést illetően. A tagállamok a termesztés feltételeit külön-külön alakítják ki – Franciaországban és Spanyolországban például jelentős mennyiségű ipari mákot takarítanak be. Ezzel szemben vannak olyan nyugat-európai országok, amelyekben a mák nem része az étrendnek, ezért kereskedelmi forgalomban alig-alig lehet kapni.

Emellett az elmúlt hetekben további kedvező fejlemények is születtek a magyar máktermesztést illetően. Az étkezési mák esetében egy 2003-as kormányrendelet még lehetővé tette a magas, 0,7 százalékos összalkaloid-tartalmú növények termesztését. Ennek a kormányrendeletnek azonban volt egy kitétele – több minisztérium kérésére, a mákszármazékokkal való esetleges visszaélések megelőzése érdekében –, amely 2006-tól 0,4 százalékos szintet jelölt meg határértékként. Ezt pedig lényegében csak egyetlen hazai nemesítésű tavaszi fajta tudja itthon „produkálni”.

Ezzel viszont az a gond, hogy a mákot Magyarországon szinte kizárólag ősszel vetik. A magasabb határérték fenntartására szóló kérelmet ki kellett küldeni Brüsszelbe, ezért eddig átmeneti időszak volt érvényben. A napokban megérkezett a válasz, érdemi észrevételek nélkül, így a magasabb alkaloidtartalmú növények termesztése legalább 2010 elejéig lehetővé válik.

Az ipari mákkal sincs baj

Az ipari mák esetében sem okozott törést az EU-csatlakozás. Magyarország ugyanis most is a világ morfinpiacának meghatározó szereplője, a nemzetközi piacon évente értékesített mintegy 300 tonnányi hatóanyag 8–10 százalékát adja – tudtuk meg szakmai körökből. Ez a meglehetősen nagy arány elsősorban azzal magyarázható, hogy az ágazatnak nagy múltja van Magyarországon, például a morfin mákszalmából való előállítását Kabay János szabadalmaztatta.

Tavaly az FVM adatai szerint több mint 5 ezer hektárról takarítottak be ipari mákot. Ennek hazai termelését az étkezési mákénál sokkal szigorúbban szabályozzák. A vetőmagot csak a termelésre megbízást adó cég adhatja és a fel nem használt mennyiséggel grammra el kell számolni, a földeket, illetve az ültetvényeket pedig folyamatosan őrzik