Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Morgan Stanley-központ jön hazánkba

2006.07.13. 08:00
A jövő héten teszik közzé a Morgan Stanley magyarországi regionális központja megnyitásának részleteit. A pénzügyi tanácsadó idén már a hetedik, összességében már nagyjából harmincan hozták ide a régióközpontot. Ötszáz embernek adnak munkát induláskor.

A jövő héten teszik közzé a Morgan Stanley vezető pénzügyi tanácsadó és szolgáltató új magyarországi projektjéről szóló híreket és a részleteket. Az amerikai vállalat szolgáltató központot telepít hozzánk.

A projektet a cég vezetése és Kóka János szentesítette a gazdasági miniszter június második felében tett New York-i látogatásán. A miniszter sem akkor, sem azóta nem kívánta elárulni a befektető nevét A Morgan Stanley egyébként harminc országban, köztük hazánkban telepedett le, s magyarországi szolgáltató központját ötszáz fővel tervezi elindítani. Mint jelezte, sikerre számít, s arra, hogy rövid időn belül megtöbbszörözi a foglalkoztatottak számát.

Már harmincan vannak

A hamarosan várható hivatalos bejelentés egyébként csak az idén a hetedik ilyen jellegű lesz: január óta eddig ennyi nemzetközi befektető döntött úgy, hogy Magyarországra telepíti regionális szolgáltató központját. Ez egybevág a magyar kormányzat törekvéseivel, amely azt célozza, hogy a meglévő itthoni humánerő-kínálatot és infrastruktúrát kihasználva az ország váljék a regionális szolgáltató központok élenjáró befogadó országává.

Az első ilyen központ 2000 körül jelent meg nálunk, azóta már mintegy harminc telepedett le hazánkban közülük. Ilyen az EDS, az ExxonMobil, az IBM, a Sykes és a GE; e cégek egyenként 500–1500 munkahelyet teremtettek, és tevékenységüket folyamatosan bővítik.

Ezen túlmenően mintegy tucatnyi multinacionális vállalat is létesített 50–500 fős regionális szolgáltató központot Magyarországon, így például a Diageo, az Avis Europe vagy éppen a Cisco-Getronics. Tavaly a Magyarországon működő, kiszervezett tevékenységet ellátó jelentősebb szolgáltató központok több mint 4000 főt foglalkoztattak, és ez a szám azóta folyamatosan nő.

Vidékre is mennek

A legnépszerűbb területek közé a regionális pénzügyi szolgáltatás, a HR, az ügyfélszolgálat, a back-office jellegű tevékenység tartozik. Magyarországon – ugyan egyelőre kisebb mértékben, de – már van informatikai feladatokat ellátó központ is; az informatikai szolgáltatások nyújtása és a szoftverfejlesztés is elterjedt. Egyelőre ugyan leginkább Budapestet preferálják e központok színhelyének kiválasztásakor, de mind gyakoribb, hogy vidékre telepítik ezeket. Például a Budapest Bank-GE Money Bank Békéscsabát választotta, ott teremtve mintegy ötszáz munkahelyet.

Mindehhez a meglévő adottságok mellett további, folyamatosan megújuló ösztönzőkre van szükség. Először az egyedi kormánydöntéssel odaítélt támogatások körében dolgoztak ki speciális konstrukciót a szolgáltató központok számára, s figyelembe vették, hogy ezek viszonylag csekély befektetéssel hoznak létre sok munkahelyet, ezért a feldolgozóipari beruházásokkal ellentétben itt tízmillió euróban szabták meg a minimális befektetési határt (azóta már más befektetéseknél is tízmillióra szállították a minimumot).

Most egy újabb speciális konstrukciót dolgoznak ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, ahogy ezt Kóka János lapunkkal közölte. E konstrukció őszre áll össze. A miniszter mindenesetre a napokban azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltató központok befogadását még inkább Magyarország „specialitásává” kívánják tenni.