Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Morgan Stanley-központ jön hazánkba

2006.07.13. 08:00
A jövő héten teszik közzé a Morgan Stanley magyarországi regionális központja megnyitásának részleteit. A pénzügyi tanácsadó idén már a hetedik, összességében már nagyjából harmincan hozták ide a régióközpontot. Ötszáz embernek adnak munkát induláskor.

A jövő héten teszik közzé a Morgan Stanley vezető pénzügyi tanácsadó és szolgáltató új magyarországi projektjéről szóló híreket és a részleteket. Az amerikai vállalat szolgáltató központot telepít hozzánk.

A projektet a cég vezetése és Kóka János szentesítette a gazdasági miniszter június második felében tett New York-i látogatásán. A miniszter sem akkor, sem azóta nem kívánta elárulni a befektető nevét A Morgan Stanley egyébként harminc országban, köztük hazánkban telepedett le, s magyarországi szolgáltató központját ötszáz fővel tervezi elindítani. Mint jelezte, sikerre számít, s arra, hogy rövid időn belül megtöbbszörözi a foglalkoztatottak számát.

Már harmincan vannak

A hamarosan várható hivatalos bejelentés egyébként csak az idén a hetedik ilyen jellegű lesz: január óta eddig ennyi nemzetközi befektető döntött úgy, hogy Magyarországra telepíti regionális szolgáltató központját. Ez egybevág a magyar kormányzat törekvéseivel, amely azt célozza, hogy a meglévő itthoni humánerő-kínálatot és infrastruktúrát kihasználva az ország váljék a regionális szolgáltató központok élenjáró befogadó országává.

Az első ilyen központ 2000 körül jelent meg nálunk, azóta már mintegy harminc telepedett le hazánkban közülük. Ilyen az EDS, az ExxonMobil, az IBM, a Sykes és a GE; e cégek egyenként 500–1500 munkahelyet teremtettek, és tevékenységüket folyamatosan bővítik.

Ezen túlmenően mintegy tucatnyi multinacionális vállalat is létesített 50–500 fős regionális szolgáltató központot Magyarországon, így például a Diageo, az Avis Europe vagy éppen a Cisco-Getronics. Tavaly a Magyarországon működő, kiszervezett tevékenységet ellátó jelentősebb szolgáltató központok több mint 4000 főt foglalkoztattak, és ez a szám azóta folyamatosan nő.

Vidékre is mennek

A legnépszerűbb területek közé a regionális pénzügyi szolgáltatás, a HR, az ügyfélszolgálat, a back-office jellegű tevékenység tartozik. Magyarországon – ugyan egyelőre kisebb mértékben, de – már van informatikai feladatokat ellátó központ is; az informatikai szolgáltatások nyújtása és a szoftverfejlesztés is elterjedt. Egyelőre ugyan leginkább Budapestet preferálják e központok színhelyének kiválasztásakor, de mind gyakoribb, hogy vidékre telepítik ezeket. Például a Budapest Bank-GE Money Bank Békéscsabát választotta, ott teremtve mintegy ötszáz munkahelyet.

Mindehhez a meglévő adottságok mellett további, folyamatosan megújuló ösztönzőkre van szükség. Először az egyedi kormánydöntéssel odaítélt támogatások körében dolgoztak ki speciális konstrukciót a szolgáltató központok számára, s figyelembe vették, hogy ezek viszonylag csekély befektetéssel hoznak létre sok munkahelyet, ezért a feldolgozóipari beruházásokkal ellentétben itt tízmillió euróban szabták meg a minimális befektetési határt (azóta már más befektetéseknél is tízmillióra szállították a minimumot).

Most egy újabb speciális konstrukciót dolgoznak ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, ahogy ezt Kóka János lapunkkal közölte. E konstrukció őszre áll össze. A miniszter mindenesetre a napokban azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltató központok befogadását még inkább Magyarország „specialitásává” kívánják tenni.