Rossz idők jönnek a motorosokra

2006.06.22. 07:45
A súlyadót gépjárműadó váltja fel, amely katasztrofális hatással lehet a hazai motorpiacra. A kereskedők a forgalom drasztikus visszaesésétől tartanak, mert az adóteher akár a tízszeresére is nőhet. Jelentősen emelkednek a motoros futárok, de még a posta költségei is.

Katasztrofálisan érintheti a magyar motorkerékpár-piacot a súlyadót felváltó gépjárműadó – állítja Szloboda Tamás, a Honda Hungary Kft. motorkerékpár-értékesítési vezetője. A gépjárműadóról szóló törvénytervezet legnagyobb vesztesei a motorkerékpárosok lesznek, esetükben ugyanis az adóteher drasztikus mértékben, a jelenlegi négy–tízszeresére emelkedik.

Azok járnak a legrosszabbul, akik könnyű, nagy teljesítményű motort birtokolnak, ugyanis ezen járművek esetében nő leginkább az adó mértéke, a jellemző 3600 forint helyett akár 38 ezer forintot is fizethetnek. A piac is átrendeződhet, a vásárlók a kisebb teljesítményű gépeket fogják keresni.

Az első öt hónapban az eladások száma 7-8 százalékkal emelkedett, de az importőrök szerint a második félévben a kereslet visszaeshet. Ennek jelei már most látszanak, egyre kevesebb az érdeklődő. A rekordévnek számító 2004 után, amikor közel 15 ezer motor talált gazdára, 2005-ben kisebb, 2,7 százalékos visszaesés volt tapasztalható, köszönhetően a regisztrációs adó emelésének.

Rosszul járnak a motoros futárok is, mert a gépjárműadó emelkedése költségeik jelentős növekedését is okozza, de az üzemanyagok drágulása is komoly terhet jelent – mondja Lázár Attila, a Futárexpressz Kft. ügyvezetője. A cégek a többletköltségeknek csak egy részét tudják átterhelni az ügyfelekre, mert a verseny óriási, mindig vannak olyanok, akik a minimális ár alá is hajlandóak lemenni, csak hogy egy-egy nagyobb ügyfelet megszerezzenek.

A változások nyertesei a biciklis futárok lesznek, mivel náluk nem jelentkezik ez a költségnövekedés. A Futárexpressz 20–75 lóerő közötti gépekkel dolgozik, de tervezik, hogy a jövőben biciklis futárokat is alkalmaznak, mert a megrendelések 80 százaléka kerékpárral is teljesíthető.

Az adószabály módosítása kedvezőtlenül érinti a Magyar Postát is, mert a társaság 3530 motorral és 732 segédmotorral rendelkezik. Tomecskó Tamás, a cég szóvivője szerint közel 160 milliárdos összes költségük mellett azonban eltörpül a gépjárműadó növekedése.  • Bérelnék
  • Bankszámla