Felfutóban a motorkerékpár-piac

2003.03.17. 10:11
A hazai motorkerékpár-piac rövidesen a személygépkocsi-piacéhoz hasonlóan lendülhet fel. Ma már minden jelentősebb világmárka jelen van Magyarországon. Az olasz gyártók uralják a robogó és a kismotor kategóriát, a nagymotorpiac három japán márkáé. Az eladási listát az elmúlt két évben a Suzuki vezette.
Tavaly a Suzuki 2178 kétkerekűt adott el Magyarországon, a Yamaha 1965-öt, a Honda 1204-et. A tapasztalatok szerint a magyar vásárlók a robogók mellett főként a túra- és a túrasportmotorok iránt érdeklődnek. Az új motorok hazai értékesítése 2001-ben lendült föl, miután a biztosítók több év kihagyás után ismét bevezették a cascót e jármű-kategóriára, s így a bankok is jóval előnyösebb, a személyautókéhoz hasonló finanszírozási konstrukciókkal álltak elő - mondta a Világgazdaságnak Rafay János, a Suzuki első hazai márkakereskedése, az Amargo tulajdonosa. (A cég tavaly 160 új motorkerékpárt adott el, az idén 30 százalékkal többet szeretne, s belép a használt motorok piacára is.)

Már nem visszaigényelhető az áfa

A szakember szerint nem veti vissza a keresletet, hogy január elseje óta nem igényelhető vissza a 125 köbcentiméternél nagyobb motorok áfája, miután eddig sem az áfa-visszatérítés miatt keltek el a kétkerekűek. A nyolcad liternél meghúzott határ pedig érthető, hiszen futárok munkaeszköze főként a kismotor.

Egy kereskedésnek ugyanakkor 50-től 1500 köbcentiméterig a legszélesebb típusválasztékkal kell rendelkeznie, miután élesedik a verseny, s nem árt, ha négykerekű munkagépek és szabadidőmotorok is szerepelnek a kínálatban. S ma már életképtelen egy szalon kiegészítő szolgáltatások nélkül.

Futárok és nosztalgiázók

Rafay János szerint három markáns réteg érdeklődése figyelhető meg a piacon. A kisebb motorokat főként a friss jogosítvánnyal bírók és a fiatalok keresik, a jóval szélesebb "nosztalgiakör" tagjai már motoroztak, s most anyagilag megerősödve újra kezdik. A harmadik "kasztot" a futárok alkotják, akik munkájuk során kénytelenek a motoros életmódot választani.  • Hírek
  • Személyi kölcsön