Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Huszonöt mozdonyt venne a MÁV

2007.04.12. 08:05
Huszonöt új mozdony vásárlására készül a MÁV Zrt., ami a Világgazdaság információi szerint bő 75 millió eurós üzletet jelenthet. A tender előkészítése folyik, a kiírás időpontjáról még nem döntöttek. A nemzetközi pályázaton két áramnemű villanymozdonyra keres majd szállítót az állami vasúttársaság, dízelek vásárlása viszont nincs napirenden. A pályázat a MÁV szándéka szerint olyan lesz, amelyen a szakma valamennyi nagy gyártója indulhat, ám köztudott, hogy az európai piacot két németországi cég, a Siemens és a Bombardier Transportation uralja.

Már egy ideje ismert, hogy a vasúttársaság fiatalítani és bővítené szeretné a vontatóparkját. Nem véletlen, hogy keresik vele a kapcsolatot a termék nagy szállítói. A Világgazdaság szerint tegnap a Keleti pályaudvaron a németországi Bombardier Transportation mutatta be a MÁV vezetésének a Traxx nevű, Európa-szerte már mintegy négyszáz példányban futó, de mára már nyolcszázban elkelt mozdonyát.

A MÁV-osok ki is próbálták a két áramnemű Traxx AC-t, amely mellett három további (dízel, villany/dízel és DC) típus is készül Kasselben. A termékcsaládot alapvetően interregionális áru- és személyszállításra szánja a gyártó, a MÁV-nak tehát akkor van szüksége ilyenekre, ha az országot átszelő nemzetközi korridorokon akarja erősíteni a tevékenységét. S a hazai vasúttársaság ezt akarja: a 2015-ig szóló közlekedéspolitika a programjába illesztette a Magyarországot is átszelő IV. és V. páneurópai folyosó fejlesztését országhatártól országhatárig. A teljes törzshálózat korszerűsítése mintegy 1000 milliárd forintot jelentene, ebből e célra 2007-ig mintegy 200 milliárdot költött el.

A Bombardier honlapja szerint a Keleti pályaudvaron bemutatottal azonos mozdonytípust használnak Németország mellett Belgiumban, Hollandiában és Svájcban, továbbá számos, németországi végpontú, több országot érintő európai nemzetközi forgalomban. Mindez majd a referencia miatt lehet fontos. A kínálat persze bővebb. Az említett Siemens mellett forgalmaz vontatóeszközt a Stadler, az Alstom és több más gyártó is. Bármit is választ majd a MÁV, a mozdonyparkja bővül, hiszen jelenleg csak Ganz-MÁVAG, illetve Ganz-MÁVAG-Ganzvill gyártmányai vannak, összesen közel ezerháromszáz. Ezek közül azonban csupán 850 fogható hadra, a többi felújításra, vizsgáztatásra vár.

A mozdonybeszerzés előkészületeként egyébként a vasúttársaság tavaly ősszel már lezárta a mozdonyvezető-képzéshez szükséges mozdonyszimulátor tenderét, egy kabinos és két, hálózatba köthető szimulációs oktatóberendezésre és szoftvereire keresett szállítót. A mozdonyokkal a MÁV Zrt. gépészete gazdálkodik. Az egységre növekvő teher hárul amiatt, hogy tőle már nemcsak a MÁV leánycége, a MÁV Cargo Zrt. bérel eszközöket, hanem a kis hazai vasúttársaságok egy része is. Ráadásul a Cargo későbbre, ez évre tervezett magánosítása utánra tolta ki a saját mozdonyparkja létrehozását - bár két használtat már vett. Eközben teljes vontatása kiszervezésére készül, a megbízás fő esélyese pedig értelemszerűen a MÁV gépészete. Az üzletágat a jövő évre tervezett önálló céggé alakítása is megújulásra készteti.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek