Auguszta
-7 °C
0 °C

Ezer forint felett a mozijegyek

2002.05.03. 11:54
Öt fővárosi multiplexmozi emelte egyszerre belépőjegyeinek árát - közölte a Népszabadság. A mozik - a Mammut mozi, a Westend Ster Century, a UCI Palace, a Hollywood Multiplex Duna Plaza és a Lurdy Ház - egy szintre, a kiemelt napokon ezer forint fölé emelték áraikat. A szakemberek elsősorban a Star Wars közelgő premierjével magyarázzák a jelenséget.
A legdrágább időszak a mozikban a péntek, szombat és vasárnap délután és este: ekkor már négy számjegyű a jegy ára. Öt, egymással versengő fővárosi multiplexben egyaránt ezerkilencven forintot kell kifizetni egy film megtekintéséhez. Nagy István, a Westend mozi vezetője a Népszabadságnak elmondta: úgy szerettek volna árat emelni, hogy azzal a lehető legkevesebb nézőt veszítsék el. Az időpont ideális, hiszen a világpremierrel egy időben, május 16-án kerül a mozikba a Star Wars második epizódja, a Klónok támadása, amelytől azt előzményhez hasonlóan rekordnézettséget várnak.

Nem egyeztettek

Úgy szerettek volna árat emelni, hogy azzal a lehető legkevesebb nézőt veszítsék el
A lap felvetését, miszerint az öt multiplex egyeztetett volna a jegyáremelésről, Nagy cáfolta. Hozzátette: az emelésre egyszerűen most nyílt lehetőség, amelyet a többi filmszínház szintén kihasznált. Feldmájer Sándor, a Filmforgalmazók Egyesületének titkára szerint sincs szó kartellszerű emelésről, csak a filmkínálat teremtette a helyzetet. A szakember hozzátette: a Star Wars mellett több sikerfilmet mutatnak majd be a nyáron, így a fővárosban is egyre inkább elterjed az a nemzetközi trend, hogy a nyár ugyanolyan fontos időszakká válik, mint az összes többi évszak. A hőségben egyre kedveltebb szórakozás a hűtött moziterem.

Új bemutató, új áremelés

A jelenlegi áremelés legfontosabb kérdése az ezerforintos lélektani határ átlépése - írja a lap. A Westend mozi ezzel kapcsolatosan kivár: fontos, hogy hogyan fog alakulni a multiplex látogatottsága, miután kifutott a Star Wars. Arra a kérdésre, hogy vajon lesz-e idén újabb áremelés, még senki nem tud válaszolni. Tény, a budapesti mozik átlagára - 2001-ben 723 forint - folyamatosan emelkedik, de még mindig nem éri el az európai 4-8 eurós - nagyjából 1000-2000 forintos - átlagot. A moziba járó közönség fizetőképessége sincs természetesen a nyugati szinten, de nagyon valószínű, hogy az év végén, amikor újabb két kasszasiker - a Harry Potter és A gyűrűk ura második része - kerül majd forgalomba, újabb drasztikus jegyáremelésre számíthatunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!