Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Medgyessy: Komoly gondokat okozott a koordináció hiánya

2004.01.19. 20:39
Erőteljesebb összhang kell a gazdaságpolitika koordinációjában, mert komoly gondokat okozott ennek hiánya az utóbbi hónapokban, vélte az MSZP frakcióülése után Medgyessy Péter miniszterelnök, aki kiszámíthatóságot vár el az új tárcavezetőtől.
Sokkal erőteljesebb összhang és koordináció szükséges a gazdaságpolitikában; a pénzügyminiszterrel szemben az alapvető követelmény a szigor, a következetes magatartás és a kiszámíthatóság - mondta újságíróknak Medgyessy Péter hétfőn Budapesten, az MSZP-frakció ülését követően.

Hibák a rendszerben

" Az elmúlt hónapokban a gazdaságpolitika koordinációjának hiánya okozott olyan gondokat, amiből arra kell következtetni, hogy sokkal erőteljesebb összhang és koordináció kell a gazdaságpolitikában" - fogalmazott a miniszterelnök a képviselőcsoport ülése után, amelyen meghallgatták Draskovics Tibor pénzügyminiszter-jelöltet. A miniszterelnök hangsúlyozta: a pénzügyminiszter nem egyszerűen költségvetési miniszter és a pénzügyi tárca vezetője, hanem a gazdaságpolitikáért felelős miniszter is, a Gazdasági Kabinet elnöke.

Kritikus hangvételű frakcióülés

Hozzátette: ugyancsak feladata a pénzügyminiszternek a problémák feltárása, a konfliktusok vállalása. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a gazdasági fejlődést megalapozó reformok megvalósuljanak. A kormányfő kritikus hangvételűnek nevezte a frakcióülést, de - mint mondta - a képviselőcsoport egyetértett a kormány és a pénzügyminiszter-jelölt törekvéseivel.

Draskovics Tibor az ülést követően elmondta: a szocialista frakció hitet tett egy "növekedést és egyensúlyt egyidejűleg középpontba állító gazdaság- és költségvetés-politika mellett". A kijelölt pénzügyminiszter szólt arról, hogy az általa korábban bejelentett 120 milliárd forintos takarékossági intézkedés nem érinti az infrastruktúra-beruházásokat, megőrzi a szociálpolitika eredményeit, továbbá minden pénz rendelkezésre fog állni az európai uniós támogatások megszerzéséhez. "

A Gazdasági Kabinet, mint műhely

A Gazdasági Kabinet lesz a kormánynak az a műhelye, ahol a folyamatokat elemezzük, a cselekvési-döntési alternatívákat kialakítjuk, (...) folyamatosan figyeljük a végrehajtást, és gondoskodunk arról, hogy a döntéshozatalban és a cselekvésben egyaránt az a következetesség érvényesüljön, amit most a helyzet megkíván" - mondta Draskovics Tibor. Szavai szerint határozott, kiszámítható, következetes cselekvést várnak a szocialista frakció tagjai a kormányzati gazdaságpolitikától.

Az MSZP is keresi a költségvetés lefaragásának lehetőségét

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője közölte: megalakul a Draskovics Tibor által bejelentett takarékossági intézkedések "lehetőségét és irányát" meghatározó munkacsoport, amelyben valamennyi szakterület képviselője helyet kap. A politikus kiemelte: a frakció egyetért és együttműködik a pénzügyminiszter-jelölttel, ehhez hozzátartozik, hogy "minden érdemi döntés előtt" konzultálni fognak.

Fidesz: Úgy csinált Medgyessy, mint egy bukott diák
Medgyessy Péter a pénzügyminiszter-jelölt meghallgatását követően nyilatkozatával beismerte, hogy a kormánynak az elmúlt másfél évben lényegében nem volt gazdaságpolitikája, "sodródtak, az események után kullogtak, és ezáltal teljesen elbizonytalanították a gazdaság szereplőit, a befektetőket" - közölte Tállai András az MTI-vel hétfőn. "A pénzügyminiszter-csere és a mai, MSZP-frakció előtti mea culpa azt jelzi, hogy belátta Medgyessy Péter ezt a hibát, és mindenképpen változtatni szeretne, és esküt tett arra, hogy az MSZP-frakcióját most már semmiből nem fogja kihagyni" - mondta a Fidesz gazdaságpolitikusa. Hétfői nyilatkozata alapján "Medgyessy Péter úgy viselkedett, mit egy bukott diák, aki szánja-bánja bűneit, de fogalma sincs arról, hogy hogyan fogja kijavítani az elégtelent" - mondta Tállai András, aki a Fidesz nevében reális helyzetelemzést kért a kormányfőtől.