Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

A kormány tévhitben él

2009.01.23. 14:06
Az adók és a járulékok azonnali csökkentésére van szükség, mondja Heim Péter, az AEGON vezető stratégája. Szerinte a kormány nem teszi meg ezeket a lépéseket, mert azt hiszi, az IMF-pénz megoldotta a problémákat.

Magyarországra súlyos recesszió vár, és ha a kormányzat nem lép, egy nagyon komoly, argentin típusú válság elé nézünk - mondta az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában Heim Péter, az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezető stratégája.

A közgazdász szerint a válság mérséklésére az egyetlen megoldás a potenciális növekedési ütem célzott és drasztikus emelése, amit az adók és a járulékok azonnali, mintegy ezermilliárd forintos csökkentésével, az egykulcsos családi adózás rögtöni bevezetésével, az egyéb adókedvezmények eltörlésével és a kiadások 1300 milliárd forintos mérséklésével lehet elérni. Heim ugyanakkor nem bízik abban, hogy a kormányzat megteszi majd ezeket a lépéseket, az átalakítás szerinte nem lesz jelentős.

Az exportpiacok nagyon lanyhák és attól, hogy gyengébb az árfolyam, nem fogunk tudni többet exportálni, miközben belföldi piacaink is gyengék, nincsenek megtakarítások, a vállalkozások kis- és középvállalati szinten folyamatosan csőd közeli helyzetben vannak - mondja a szakember.

A nagyvállalatok még viszonylag jól működnek, de mivel az anyacégeik komoly problémákkal küszködnek, kifejezetten nehéz a helyzet ott is. A magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja 2 százalék, ami azt jelenti, hogy a magyar gazdaságban az átlagos hozam, amit a magánszektorban el lehet érni, az infláció fölött 2-3 százalékkal van. De ha el lehet érni állampapírokkal infláció fölött 7 százalékos hozamot, akkor senki nem fog kockázatot vállalni a vállalkozók közül, senki nem fog beruházni és totális depresszióba süllyedhetünk, a beruházási hajlandóság pedig még inkább le fog csökkenni - mondja a közgazdász.

"Úgy tűnik, a kormányzat abban a tévhitben él, hogy az IMF-pénz megoldotta a problémákat és a nehezén túl vagyunk, pedig a neheze csak most jön" - fogalmazott elemzésében a szakember. Szerinte egy történelmi pillanat volt tavaly Magyarországon, amikor el lehetett volna azon gondolkozni, hogy komolyan hozzányúlunk a gazdaság alapvető szerkezeti problémáihoz, de a kormány ehelyett látszatintézkedésekkel foglalatoskodott.