József, Bánk
-6 °C
0 °C

Márciusra összejött a hiány fele

2005.03.08. 08:00
Az államháztartás februári egyenlege - korábbi értesüléseket megerősítve - a tervezettnél rosszabb lett. A hiány mögött elsősorban az áfabevételek elmaradása húzódik meg, az egészségbiztosítás pedig rosszabb képet mutat a valóságosnál.
A korábbi értesüléseknek megfelelően rosszabb lett a tervezettnél az államháztartás februári egyenlege: a Pénzügyminisztérium gyorsjelentése szerint a helyi önkormányzatok nélkül 195,6 milliárd forint lett a deficit, szemben a 171,4 milliárdos tervvel.

Elmaradt bevételek

Elsősorban az áfabevételek elmaradása okozta a hiány növekedését, ezzel magyarázható, hogy a költségvetés hiánya a tavaly februári 72 milliárdot bő 100 milliárd forinttal múlta felül, és már elérte az éves terv 54 százalékát. A gyorsjelentés szerint a költségvetési szektorban végrehajtott januári hóközi különjuttatás közterhei is emelték a deficitet.

Az államháztartás bevételei összességében 7 milliárddal maradtak el, míg a kiadások 17 milliárddal lépték túl a tervezettet. Az év első két hónapjára kimutatott 393,9 milliárd forint deficit az éves terv 38,5 százaléka; egy éve 26,6 százalékig jutottak ennyi idő alatt.

Az alrendszerek közül az egészségbiztosítás 62,2 milliárd forint hiányt halmozott fel két hónap alatt, de a később megtérülő előlegeket levonva a deficit csak 41,9 milliárd forint volt. Az alap február végéig az időarányosnál 12,6 milliárd forinttal nagyobb bevételt ért el: ebből februárra esett az önkormányzatokon kívüli költségvetési szervek januári egyhavi különjuttatására eső járulék befizetése.

Későbbi kifizetések

Az egészségügyi hozzájárulás is 0,5 százalékkal jobban alakult a két hónapra számítottnál. A gyógyszercégektől 33 millió forint folyt be eddig a gyógyszerforgalom kordában tartása érdekében kialakított kompenzációs rendszeren keresztül. A kiadások 18 milliárddal szaladtak el, de az előlegek nélkül 2,3 milliárdos megtakarítás mutatkozik.

Gyógyszertámogatásra a patikáknak nyújtott előlegekkel csökkentve a felhasználást 5,8 milliárd forint túllépést jelez a mérleget is figyelembe véve. A kórházi finanszírozás büdzséjében, a gyógyító-megelőző kasszában szintén kalkulálva a később visszatérülő kifizetésekkel 3,2 milliárd forinttal alacsonyabb volt a felhasználás, mint az időarányos.