Benedek
-5 °C
5 °C

Mérséklődött az ipari növekedés

2005.02.04. 11:24
Tavaly az ipari termelés 8,3 nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők szerint az adatok azt mutatják, hogy 2003 második félévéhez képest tavaly lassult a termelés növekedése.
Előzetes adatok alapján 2004-ben az ipari termelés 8,3 százalékkal nőtt 2003-hoz képest. Tavaly decemberre az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,5 százalékkal nőtt, míg munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 3,9 százalékkal csökkent.

Lassul

Az ipari termelés előzetes, 2004. évi átlagosan 8,3 százalékos növekedése megfelel az MTI-nek pénteken nyilatkozó kutatók várakozásainak. Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző Intézet igazgatója elmondta: az adatok azt mutatják, hogy 2003 második félévéhez képest tavaly lassult a termelés növekedése. Hozzátette, hogy 2003 második félévében jó volt a konjunktúra, ami 2004 második felére már nem mondható el.

Belyó Pál elmondta, hogy előrejelzésük szerint az idén éves átlagban hat százalék körül nő az ipari termelés. A 2004. évi adatok megerősítik a kutatóintézetnek azt a feltételezését is, hogy 2005 első félévében öt százalék fölött stabilizálódik a termelés növekedési üteme - tette hozzá.

Az Ecostat előrejelzése alapján 2005 júniusában az ipar belföldi értékesítése egy százalékkal, az export 12 százalékkal, míg a termelés 6-6,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója kifejtette: a 8,3 százalékos éves adat megfelel várakozásaiknak, társaságuk csupán 0,2 százalékponttal jelezett előre nagyobb értéket.

December a legrosszabb

Karsai hozzátette: az adatok alapján 2004 decembere az ipari termelés szempontjából a legrosszabb hónap volt az elmúlt évben, hiszen kiigazítatlan adatok alapján is csak 3,5 százalékos volt a növekedés ekkor. Ezzel szemben tavaly novemberben tíz százalékkal, szeptember-októberben pedig öt-hat százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos időszakához képest, s az első félév átlaga is tíz százalék volt.

Karsai Gábor szerint ugyanakkor biztató, hogy egy tavaly decemberi felmérésük szerint már javulnak a magyarországi várakozások az ipari termelés idei növekedését illetően, s enyhén pozitív elmozdulás tapasztalható e téren az unióban is.

A GKI előrejelzése szerint 2005-ben az ipari termelés nyolc százalék körül nő. Hozzátette: a tavalyi első tizenegy havi adatok azt mutatják, hogy a 2004. évi termelésbővülés az exportnövekedésnek köszönhető, mivel az ipar belföldi értékesítése csökkent ebben az időszakban.