Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Már a Világbank is dorgál

2005.01.27. 15:41
A Világbank elemzése szerint Magyarországon lazán kezelik a költségvetést, aminek eredményeképpen nem csökken megfelelő ütemben a hiány. A Világbank elemzői rámutattak: az EU új tagországaiban lelassultak a reformok a társadalmi támogatottság hiánya, és a küszöbön álló választások miatt.
Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott kelet-európai országok többsége elég szigorú költségvetést tervez az idén, Magyarország azonban várhatóan ismét túllépi az idei államháztartási deficitcélt - írta a Világbank a térségről csütörtökön közzétett elemzésében.

Mérséklődik

A régióban az idén 4,5 százalékra mérséklődik a gazdasági növekedés a tavalyi öt százalékról a költségvetési és monetáris megszigorítások, az EU-csatlakozás hatásának gyengülése, valamint a nyugat-európai gazdasági növekedés mérséklődése miatt.

"A idei évre szóló költségvetések általában a további fiskális konszolidáció irányába mutatnak, de változatlanul fennállnak az aggodalmak a magyar államháztartás tetemes hiánya és a deficit kezelésének hiányosságai miatt" - áll a jelentésben.

Kockázatos

Pótlólagos garanciák beépítése, a költségvetési fegyelem javítása nélkül Magyarország kockáztatja az idei évre kitűzött 4,7 százalékos GDP-arányos deficitcél elérését. Ezzel összefüggésben a bank utalt a növekedésre és a fogyasztásra vonatkozó optimista feltételezésekre, a tervezett adómódosítások, illetve a magán- és az állami szektor közötti együttműködési PPP-programok bizonytalan hatásaira.

A Világbank elemzői rámutattak: az EU új tagországaiban lelassultak a reformok a társadalmi támogatottság hiánya, és a küszöbön álló választások miatt. Egyedül a kisebbségben kormányzó szlovák kormány folytatja a megkezdett reformfolyamatot. Az elemzés szerint az államháztartás konszolidációját illetően Lengyelország áll az élen, idén a GDP két százalékával csökkenti az államháztartási hiányt.

A térség tavalyi gazdasági teljesítményét értékelve a Világbank leszögezi: összességében erőteljesen nőtt a térség gazdasága, a balti államok az átlagot meghaladó mértékben fejlődtek, sok országban nőttek a külföldi befektetések.