Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilvános a hétpecsétes Microsoft-titok

2007.11.05. 16:43
Véget érhet a Microsoft magyarországi monopóliuma az állami szektorban. A gazdasági tárca azt tervezi, szakít a 2001 óta működő egyeduralommal, és versenytársat is beenged a több százezer licencet igénylő oktatásiszoftver-piacra. A szakítás csalhatatlan jele, hogy a GKM honlapján nyilvánosságra hozta az évek óta hiába kért szerződéseket. Az írországi MS leányvállalathoz a magyar szállítókon keresztül idén is 1,8 milliárd forint folyt be kettő darab oktatási szerződésből, de a cég a minisztériumok, a tárcák háttérintézményei, sőt az APEH szoftvereiért is kasszírozott.

2008 márciusában jár le a Microsoft-termékek bérleti szerződése, amelyet legutóbb 2004-ben hosszabbított meg a magyar állam három évre. A szoftverpiacon megindult a helyezkedés, hogy megtörjék az MS egyeduralkodói pozícióját, amelyet már az évtized elején kibrusztolt magának.

Az Index információi szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban úgy döntöttek, nem hosszabbítják meg változatlan formában - nagyjából úgy, ahogy 2001-ből örökölték - az MS oktatási intézmények szoftverlicencjogokra vonatkozó szerződéseit. A felső- és középfokú intézményekre vonatkozó Campus és az általános iskolákra szabott School Agreement alapján az informatikai tárca, majd jogutódja, a GKM 20,5 millió eurót, azaz 5,1 milliárd forintot fizetett három magyar disztribútoron keresztül az európai ügyleteket intéző Microsoft Ireland számlájára. A minisztériumban azt vették tervbe, hogy jövőre versenytárs is megjelenhet az oktatási intézményekben saját szoftvereivel.

A Microsoft teljes kiszorításnak is vannak szószólói. Úgy tudjuk, a Gyurcsány Ferenc asztalára került egyik javaslat azzal próbálta meggyőzni a miniszterelnököt, hogy a nyílt forráskódú szoftverek beengedésével radikálisan lehetne faragni a szoftverjogdíjakra fordított milliárdos költségvetési tételből. A hirtelen váltást a lobbikörökön kívül az akadályozza, hogy az Orbán-kormány idején kidolgozott megállapodásokkal az állam, így a tényleges felhasználók, a diákok és a tanárok sem váltak tulajdonososává a Microsoft termékeinek. Ha lejár a licencszerződés, az összes gimnáziumban vagy egyetemen a 2001-es megállapodás előtti helyzet reprodukálódik, vagyis a diákok és a tanárok nagy része illegális szoftverfelhasználóvá válik.

Eltanácsolják az iskolákat

Egy angliai állami ügynökség, a BECTA eljárást kezdeményezett az angliai versenyhivatalnál a Microsoft ellen. A magyarországi GVH eljárással együtt ez idén a második ilyen jellegű eset az Európai Unióban. Az Office of Fair Trade honlapján október 19-én megjelent közlemény szerint az Egyesült Királyság informatikai ügynöksége, a BECTA állítása szerint az oktatási piacon felhasznált szoftverekkel kapcsolatban a Microsoft magatartása kifejezetten versenyellenes. Az ügynökség azt tanácsolja az iskoláknak, hogy ne írjanak alá licencszerződéseket a Microsofttal, vagy ha már van érvényes szerződésük, "fontolják meg a szerződésmódosítás és a kivásárlás lehetőségét". A Microsoft reagálva a bejelentésre azt hangoztatta, hogy a cég "szeretné, hogy annyi ember profitáljon technológiájából a lehető legjobb áron, amennyi csak lehetséges". Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal indított júliusban vizsgálatot a Microsoft ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. A bejelentést egy konkurens cég, az Open SKM Agency Kft tette.

A GKM vélhetően tárgyalási belépőként a napokban közzétette a Microsofttal és hazai eladóival kötött hat szerződést. A megállapodások nyilvánosságra hozatalát a Társaság a Szabadságjogokért már több mint egy éve kérte a minisztériumtól, de eddig a liberális vezetésű tárca ugyanúgy ellenállt, mint elődei, jóllehet a Microsofttal létrejött fizetési konstrukcióról szakmai körökben is vadabbnál vadabb legendák születtek. Ezeket erősítette, hogy a 2002-es kormányváltás előtt a szocialisták olyan gyanúsnak találták az üzletet, hogy parlamenti interpelláció is született az ügyben. 2004-ben azonban a Medgyessy-kormány meghosszabbította a kontraktust, majd három évre újabb megállapodást írtak alá.

Az Üvegzseb rovatban nyilvánossá tett dokumentumok alapján az derült ki, hogy az euróban kötött jogdíjmegállapodások alapján a már megszűnt informatikai tárca és a GKM a Rufusz Computer Kft.-nek, a Számalknak és a Minor Rendszerház Rt.-nek fizetett összesen 10, illetve 5,3-5,3 millió eurót a "desktop"-nak titulált termékcsomagokért. A Rufusztól ezért az összegért 252 ezer darabot rendeltek, két másik vállalkozástól pedig fejenként 65 ezret. Tehát összesen 382 ezret, forintban mintegy 5,1 milliárdért.

A 2001-ben kimunkált szerződés, amelyhez az akkoriban jelentős mértékben elterjedt illegális szoftverek adták a hátteret, a legkevésbé sem az oktatásban használt gépek számát vette alapul a lekötött licencek számának kialkudásakor. A most lejáró szerződés is közel kétszer annyit szoftver használatára jogosítja fel a magyar közoktatást, mint ahány gép ott található. Az alapelgondolás, amely lényegében megmentette az országot a Microsoft haragjától, az volt, hogy a leendő használókat becsülték meg, tanárokat, diákokat, és azt is lehetővé tették, hogy az iskolán kívül is igénybe vehessék a programokat. Az Index információi szerint azonban a valós használók száma, vagyis a darabra mérhető szoftverlehívások mennyisége nem befolyásolta a középtávra kötött üzletet.

A Microsoft az oktatási intézményeken kívül jelen van az államigazgatási intézmények és az önkormányzatok pc-in is. Bár felmerült olyan elképzelés is, hogy vonják össze egyetlen közbeszerzéssé az állam szoftverbizniszeit, arról továbbra sincs pontos adat, hogy a statisztikai hivatal szerint 2005-ben mintegy 230 ezer gépet üzemeltető szektor jogdíjaira mekkora összeg áramlik Írországba.