Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

MÁV: nincs egyezség

2008.02.08. 13:45
Tapodtat sem léptek előre a tárgyalások mai fordulóján a MÁV és a VDSZSZ képviselői. Hétfőn folytatják.

Eredménytelenül fejeződött be a pénteken 12 órakor kezdődött egyeztetés a MÁV-Start Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között a kollektív munkaügyi vita keretében. A VDSZSZ azt követeli, hogy MÁV-START dolgozói a megajánlott 6,9 százalék béremelés mellett kapjanak 10 százalék többlet béremelést a 2007. július 1-jei kiszervezésig visszamenőleg, illetve a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 2,5 havi bruttó átlagbér kifizetést követelik, ami szakszervezet számítása szerint átlagban személyenként 250 ezer forint forintot jelentene.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az egyeztetést követően elmondta: nem közeledtek az álláspontok. Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-Start szóvivője elmondta: a szakszervezet követelésének nincs meg a gazdasági fedezete. Az egyeztetés a kollektív munkaügyi vita keretében hétfőn 15 órakor folytatók a VDSZSZ és a MÁV-Start között.

A szakszervezet csütörtökön jelentette be, hogy déltől felfüggeszti az előbb pénteken, majd hétfőn újrakezdett sztrájkot. A MÁV közlése szerint ma reggelre visszaállt a menetrend szerinti közlekedés.

A sztrájk egyik mellékszálaként a VDSZSZ azt jelentette be: a munkabeszüntetés alatt a MÁV a kötelező biztonsági ellenőrzések nélkül is útjára engedett vonatokat. A MÁV ezt cáfolta. A kormányszóvivő pénteken közölte: Gyurcsány Ferenc vizsgálatot kezdeményezett az ügyben a Magyar Vasúti Hivatalnál, a miniszterelnök hétőre várja ennek eredményét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!