István, Vajk
17 °C
34 °C

Hétfőn jön a kamatemelés

2006.09.24. 07:27
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn ülést tart, és az elemzők többsége arra számít, hogy a testület 25 bázisponttal 7,5 százalékra növeli a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács legutóbb augusztus 29-i hatállyal 50 bázisponttal 7,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A döntés lényegében megfelelt az akkori elemzői várakozásoknak. A testület ezt megelőzően júniusban 25 bázisponttal 6,25 százalékra, júliusban 50 bázisponttal 6,75 százalékra módosította az alapkamatot, ami korábban, 2005 szeptembere és 2006 júniusa között 6 százalék volt.

A Reuters által készített szeptemberi felmérés szerint az elemzők többsége úgy véli, hogy a jegybank hétfőn ismét kamatot emel. A 14 megkérdezett elemző többsége 25 bázispontos emelésre számít hétfőn, ami 7,5 százalékra növelné az alapkamatot. Az elemzői konszenzus szerint a monetáris szorítás 8-8,25 százalékos alapkamatnál éri majd el a csúcspontját, az év vége és a következő év közepe között.

Az augusztus 28-i 0,5 százalékpontos kamatemelést követően csaknem 4 százalékot erősödött a forint, ennek mintegy felét azonban ezen a héten "fel kellett adnia". A gyengülés azután következett be, hogy Budapesten tüntetések kezdődtek a miniszterelnök leváltásáért és zavargások törtek ki, a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet stabilról negatívra változtatta Magyarország hitelminősítésének kilátását, azzal az indokkal, hogy a politikai bizonytalanság kérdőjeleket állít a költségvetési kiigazítás végrehajtása elé.