Ödön
2 °C
11 °C

Hétfőn jön a kamatemelés

2006.09.24. 07:27
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn ülést tart, és az elemzők többsége arra számít, hogy a testület 25 bázisponttal 7,5 százalékra növeli a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács legutóbb augusztus 29-i hatállyal 50 bázisponttal 7,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A döntés lényegében megfelelt az akkori elemzői várakozásoknak. A testület ezt megelőzően júniusban 25 bázisponttal 6,25 százalékra, júliusban 50 bázisponttal 6,75 százalékra módosította az alapkamatot, ami korábban, 2005 szeptembere és 2006 júniusa között 6 százalék volt.

A Reuters által készített szeptemberi felmérés szerint az elemzők többsége úgy véli, hogy a jegybank hétfőn ismét kamatot emel. A 14 megkérdezett elemző többsége 25 bázispontos emelésre számít hétfőn, ami 7,5 százalékra növelné az alapkamatot. Az elemzői konszenzus szerint a monetáris szorítás 8-8,25 százalékos alapkamatnál éri majd el a csúcspontját, az év vége és a következő év közepe között.

Az augusztus 28-i 0,5 százalékpontos kamatemelést követően csaknem 4 százalékot erősödött a forint, ennek mintegy felét azonban ezen a héten "fel kellett adnia". A gyengülés azután következett be, hogy Budapesten tüntetések kezdődtek a miniszterelnök leváltásáért és zavargások törtek ki, a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet stabilról negatívra változtatta Magyarország hitelminősítésének kilátását, azzal az indokkal, hogy a politikai bizonytalanság kérdőjeleket állít a költségvetési kiigazítás végrehajtása elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?