Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A Moody's leminősítésre jelölte a Magyar Telekomot

2006.08.31. 20:07
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette csütörtökön a Magyar Telekom közepes befektetői "Baa1" deviza- és forintadósi osztályzatát a Moody's Investors Service, azzal az indokkal, hogy a magyar telefonszolgáltató jó ideje késlekedik 2005-ös auditált pénzügyi beszámolójának nyilvánosságra hozatalával.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök esti londoni közleménye felidézi, hogy a tavalyi beszámoló vizsgálatakor a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló aggodalmát hangoztatta a Magyar Telekom érdekeltségeinek két szerződésével kapcsolatban, amelyek esetleg megsértették a cég belső ellenőrzési rendelkezéseit, illetve a fennálló törvényeket és szabályozásokat.

Jóllehet a két szerződés összértéke mindössze hozzávetőleg 3 millió euró, a Moody's aggályosnak tartja, hogy nem látni, meddig terjed az ügy most folyó vizsgálata, és mik lesznek a majdani megoldás következményei, áll a hitelminősítő indoklásában.

Nem számítanak likviditási gondokra a Magyar Telekomnál

A Moody's megjegyezte ugyanakkor, hogy nem számít likviditási gondokra a Magyar Telekomnál, tekintve a cég erős működési szintű készpénzegyenlegét, és az anyavállalat, az "A3" besorolású Deutsche Telekom által nyújtott támogatást.

A Magyar Telekom idei első félévi eredményei szilárd működési szintű teljesítményt mutatnak, ami ez idő szerint kizárja, hogy pusztán a cég pénzügyi helyzete és adóskockázati profilja alapján negatív minősítési döntés szülessen, fogalmaz a Moody's csütörtöki londoni közleménye.

A Magyar Telekom adósságkibocsátói osztályzata (Baa1) a Moody's listáján egy fokozattal elmarad a Deutsche Telekométól (A3), és hárommal az "A1" szintű - egyébként negatív kilátással nyilvántartott - szuverén magyar adósbesorolástól.

Októberig nem zárulnak le a vizsgálatok

Nem számít a montenegrói leánycég által kötött szerződések vizsgálatának lezárultára a Magyar Telekom októberre összehívott rendkívüli közgyűléséig Straub Elek - erről az MTelekom vezérigazgatója az Indexnek nyilatkozott.

"Részben nem tudok, részben nem is válaszolhatok arra, mi történt" - felelte az elnök-vezérigazgató a vizsgálat tárgyát képező, a montenegrói leánycég által kötött szerződésekkel kapcsolatban, egyebek között személyes és üzleti adatok védelmére hivatkozva. A montenegrói szerződések miatt miatt képtelen lezárni a tavalyi üzleti évet az MTelekom. A cég elnök-vezérigazgatója szerint a Deutsche Telekom álláspontja nem változott, a magyar vezetést sikeresnek és felelősségteljesnek tartják.