Zsolt
5 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Perelni akar az MTI

2005.03.30. 08:39
Január óta már a korábbinál nagyobb stáb ellenőrzi, nem jogellenesen az MTI-től szerezték-e híreiket egyes médiumok. A becslések szerint évente százmilliós kárt okozó hírlopások miatt az MTI perekkel fenyeget, bár egy jogi szakértő szerint nem egyértelmű a helyzet -- írja a Világgazdaság
Több tucat magyar internetes portál és számos rádió is jogellenesen használja a Magyar Távirati Iroda Rt. híreit. A Világgazdaság cikke szerint nem csak az MTI-től közvetlenül lopnak egyes médiumok, a leggyakoribb a másodlagos jogellenes felhasználás, például a két legnagyobb, és a hírekért fizető internetes portál oldailairól történő lopás.

A jogellenes felhasználás visszaszorítására az MTI-ben januártól megerősítve dolgozik az a monitoring stáb, mely a magyar médiában megjelenő hírek forrását hivatott ellenőrizni. Ha észreveszik, hogy egy médium jogellenesen használja a távirati iroda híreit, először csak felszólítják, de ha az eset ismétlődik, pert indítanak. Vincze Mátyás szerint a második félévben biztosan több ilyen per is indul.

Vitatható jogi helyzet

A napi eseményekhez kapcsolodó aktuális hírek a jelenlegi szerzői jogi törvény szerint a szabadon felhasználható anyagok körébe tartoznak, hacsak azok szerzője nem tett az ilyen felhasználást megtiltó nyilatkozatot, melyet a szerző nevével együtt fel kell tüntetni -- mondta a Világgazdaságnak Sarkady Ildikó, médiajogi szakértő. Ez az uniós csatlakozással hatályba lépett kitétel természetesen nem vonatkozik a múfaját tekintve a híreket meghaladó közlésekre, publicisztikákra, képes közlésre. Sarkady Ildikó szerint jelenleg csak akkor lehet hírbitorlásról beszélni, ha az MTI az új feltételekre vonatkozó tiltást egyértelműen megfogalmazza.