Boglárka
22 °C
35 °C

Nagyon utáljuk a multikat

2008.07.03. 08:20
A magyarok többsége elutasítja a külföldi tőkéből megvalósuló nagyberuházásokat – derül ki a Szonda Ipsos júniusi felméréséből. A megkérdezetteknek csupán 37 százaléka pártolja a nagytőkét, 55 százalék viszont úgy véli, már most is sok a multinacionális cég az országban.

A multikat támogatók többsége egyértelműen a fiatalok, az ország nyugati régiójában, valamint a nagyvárosokban élők közül kerül ki. Míg a 18-33 év közötti korosztály 40 százaléka támogatja, 50 százaléka elutasítja, addig 65 év felett már nagyobb a különbség, 32 százalék szívleli csak a multikat, 55 viszont nem.

Nyugat-Dunántúl régióban az átlagosnál nagyobb a külföldi tőke elfogadottsága, Észak-Alföld régióban viszont egyértelmű az elutasítás. Annak ellenére is, hogy a politika és a gazdasági elit túlnyomó része az elmúlt egy-két hétben a kecskeméti Mercedes-gyár kapcsán a külföldi működő-tőke-befektetések előnyeit hangoztatta, és az állam komoly támogatással segíti az ilyen projekteket.

Az elutasító hozzáállás oka többrétű, az azonban egyértelműnek tűnik: a társadalmi státus, a lakóhely és a pártállás is befolyásolja a multikhoz való viszonyulást. Az ismeretlennel szembeni előítélet, a tapasztalat és átváltható szaktudás hiánya okozza a multik hazai elutasítottságát, és ezt a képet a pártszimpátia csak tovább árnyalja – jelentette ki lapunknak Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója.

A hazánkba érkező tőke elutasítottságának mértéke egy éve nem változott. A külföldi beruházásoktól való elfordulás a Gyurcsány-csomaggal együtt járó belpolitikai klímaváltozás egyik következménye, hiszen 2006 januárjában még 42-46 százalék volt a támogatók, illetve az elutasítók aránya, azaz akkor kiegyenlítettebb volt a külföldi tőke megítélése. A választások és az azt követő ősz csökkentette a multikkal való szimpatizálást, 2007 januárjára már 40-52 lett a támogatók-elutasítók aránya.

A mostani felmérésből az is kiderül, hogy a Fidesz-szimpatizánsok az átlagnál jobban ellenzik a multik hazai jelenlétét: 62 százalékuk elutasítja azok támogatását, s csak 35 százalék támogatja. Fordított az arány a szocialista tábornál, 54 százalék pártolja, 41 elutasítja a külföldi tőkét.

Az iskolai végzettség szerint is megosztott a kép. A nyolc általánost vagy kevesebb osztályt végzettek az átlagnál nagyobb arányban utasítják el a nagy cégeket, a szakmunkások jelentik az átlagot, a középiskolát végzettek, diplomások pedig azt meghaladó módon támogatják.

Utóbbiaknál az sem mindegy, hogy főiskoláról vagy egyetemről kerülnek ki: míg az előbbiek 41-50 százalékos arányban nem szívlelik, utóbbiak 59-38 százalékos arányban támogatják a nagy külföldi vállalatokat. A szaktudás konvertálhatósága, az új körülményekhez való alkalmazkodni tudás határozza meg a multikhoz való viszonyulást – mondta a Világgazdaságnak Závecz Tibor.