Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Magyarország a termálturizmusra épít

2004.07.30. 08:07
Az elmúl három évben közel száz fürdőt építettek, vagy alakítottak át. Az ország több mint háromnegyedén feltárható ilyen hévíz, de ezek egy része környezetvédelmi szempontból nem hasznosítható.
Az egészségturizmus fejlesztését az állam a Széchenyi terv keretében 2001-2003-ban 30,9 milliárd forinttal támogatta - derül ki a GKM összesítéséből. Összesen 92 fürdő- és gyógyintézmény, valamint nyolc szálloda nyert el fürdőfejlesztésre és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére dotációt, amellyel 81,4 milliárdnyi beruházás valósulhat meg.

Hatvan megnyílt

A legtöbbet a nyugat-dunántúli régió (10,5 milliárd) nyerte el. A legnagyobb, több mint egymilliárdos támogatást a Thermál Hotel Visegrád kapta. A fürdők közül már csaknem hatvan megnyílt, a többi várhatóan 2005-re elkészül.

A tárca előzetes számításai szerint a támogatott fejlesztések megvalósulásával a fürdők tervezett éves vendégforgalma 46 százalékkal, 15 millióról 22 millióra növekszik. A GKM szakértői becslések alapján esélyt lát arra, hogy 2004-ben a magyarországi vendégéjszakák 25-30 százalékát - a gyógy- és wellness-szállodák révén - az egészségturizmus adja.

Leggazdagabb

A magyar termálvízkincs a leggazdagabbak közé tartozik a világon, Franciaországhoz, Olaszországhoz, Izlandhoz és Japánhoz mérhető a 30 Celsius foknál magasabb hőmérsékletű víz mennyisége. Az ország több mint háromnegyedén feltárható ilyen hévíz, de helyenként több mint 2500 méter mélyről. A szakértők becslése szerint naponta 250 ezer köbméter termálvizet termelnek ki a magyarországi kutak, ez a mennyiség a továbbiakban (főleg Budapesten) vízgazdálkodási és környezetvédelmi okokból jelentősen már nem növelhető.

A Magyarországon eddig feltárt 1300 kútból 840 üzemel, közülük mintegy háromszáz szolgál fürdési célokat. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság eddig 164 kút vizét minősítette gyógyhatásúnak. A gyógyhely minősítést 13 fürdő nyerte el, ami azt jelenti, hogy ezekben komplex gyógyturisztikai szolgáltatásokat lehet igénybe venni, valamint a gyógyulást a létesítmény kedvező földrajzi elhelyezkedése, környezete is elősegíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!