Valér
4 °C
8 °C

Magyarország a térség leggazdagabb országa

2005.09.14. 09:27
A Standard & Poor’s szerint egyre erősebb a magyar gazdaság, az euró bevezetése azonban könnyedén 2011-re csúszhat.

Magyarország a térség leggazdagabb országa, az egy főre jutó GDP 2008-ra eléri a 14 ezer dollárt – szögezte le a Standard & Poor’s vezető szakembere egy londoni konferencián. Ez persze még messze van a nyugat-európai államok gazdasági teljesítményétől, Ausztriában például már harmincezer dollár fölött van ez érték.

Csökkent a különbség

A jóslat szerint azonban rövidesen elérjük az 1990-es osztrák gazdaság teljesítőképességét, akkor ugyanis 16600 dollár volt nyugati szomszédunknál az egy főre vetített GDP, míg a magyar érték 6270 dollár volt ebben az évben. A különbség tehát két és félszeresről nagyjából kétszeresre csökkent.

Konrad Reuss, a Standard & Poor’s vezető szakembere szerint bár Magyarország 2010-es eurózónás csatlakozásának céldátuma túlságosan optimistának tűnik, ez nem befolyásolja a besorolást, amely jelenleg A mínusz pozitív kilátással. Mint az Econews emlékeztet: Csehország A mínuszon áll, stabil kilátással - írta meg a Világgazdaság.

A magyar kormány egyelőre nem fektette le kristálytisztán a tervezett konszolidációs utat. Így ma úgy látszik, hogy az ország jóval 2010 után csatlakozhat az euróövezethez – mondta Reuss, aki ennél konkrétabb dátumot nem közölt.

Ikerdeficit

Az S&P rendszere jól ki tudja védeni a magyar ikerdeficit problémáját – tette hozzá. A térségbeli besorolások ugyanis nem ciklikus tényezőkön, hanem fundamentumokon alapulnak – mutatott rá.

Egy héttel ezelőtt egy másik hitelminősítő, a Fitch azt állította, a 2011. év reálisabb eurózónás csatlakozási céldátumnak látszik, mint 2010. A Fitch negatív kilátással látta el a magyar A mínusz besorolást, írta meg a Világgazdaság. Ugyanis szerinte állandósultak a magyar makrogazdasággal kapcsolatos politikai aggodalmak, s kétségessé vált a konvergenciaprogram hitelessége. A Fitch azt megelőzően tette ezt a nyilatkozatot, hogy a múlt csütörtökön Budapesten tárgyalt Veres János pénzügyminiszterrel.