Géza
-12 °C
-4 °C

Sokan szeretik a drágább sztrádamatricát

2006.05.02. 07:54
Nagyon jó a mobiltelefonnal vásárolható autópálya-matrica fogadtatása. A Pannonnál már az első hétvégén több ezren éltek a lehetőséggel, a T-Mobile több tízezret adott el, pedig egyelőre csak négynapos matrica kapható így. A siker hatására a netes és WAP-os eladás bevezetése várható.
Nagyon jó a mobiltelefonnal vásárolható autópálya-matrica fogadtatása. A március 17-ei indulás óta néhány tízezret már értékesített a T-Mobile.

Hasonló sikerekről számolt be Somlyai Dóra, a Pannon kommunikációs igazgatója is: az indulást követő első hétvégén mintegy ezren váltottak sms-ben autópálya-használati jogot, a húsvéti hétvégén több ezer fogyott a virtuális vignettából, ami jelentősen meghaladta a cég várakozásait.

Jön az idényáras négynapos
A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1520 forintra emelkedik. A magasabb árak 2006. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni a matricákért.

A tranzakciók száma egyébként folyamatosan növekszik - jegyezte meg az igazgató. Ma még csak e két szolgáltató ügyfelei vásárolhatnak sms-ben matricát, de a Vodafone előtt is nyitva a kapu, sőt idővel független szolgáltatók is megjelenhetnek a piacon, amelyeknél már bárki - függetlenül attól, hogy mely mobiltelefon-társaság előfizetője - vásárolhat "elektromos vignettát".

Jelenleg az úgynevezett D1, vagyis alapvetően a személygépkocsik sztrádahasználatára jogosító matricát lehet sms-ben megvásárolni, de miután úgy tudni, hogy az alkalmazott technológia képes a más jáművekre, illetve más időszakokra szóló matricák értékesítésére, várható a vásárlás lehetőségének kiterjesztése azokra is. Elképzelhető azonban, hogy mindezt nem egy lépcsőben vezetik be.

Az is a tervek között szerepel, hogy a későbbiekben szétválasszák az értékesítést és az érvényességet, vagyis idővel olyan vignettát is vehetnek az autósok, amelyek érvényesége nem a vásárláskor kezdődik, hanem akár egy hét múlva. Úgy tudjuk, azt is fontolgatják, hogy a matricát ne csak sms-ben, hanem az interneten vagy WAP-on is meg lehessen vásárolni. Az újításokra azonban minden bizonnyal még várni kell egy ideig, hisz bár a technika adott, a jogszabályi háttér viszont egyelőre csak a négynapos D1 vignetta virtuális vásárlását teszi lehetővé. Június előtt tehát biztos nem várható változás.