Valér
-2 °C
0 °C

Még idén jön a netes sztrádamatrica

2006.09.05. 15:06
Sikeres volt a márciusban bevezetett mobilos autópályamatrica-vásárlás, így az Állami Autópálya Kezelő Rt. még idén bővíti ezt a szolgáltatást. A négynapos mellett heti és havi vinnyettákat is árusítanak, de továbbra is csak személyautósoknak. Ők hamarosan netről is megvásárolhatják a matricákat.

Jelentősen bővíti a közeljövőben az elektronikus matricavásárlás lehetőségeit az Állami Autópálya Kezelő Rt.: már idén vásárolhatnak a személyautósok heti és havi matricákat is mobilon, és még ebben az évben tervezik az internetes értékesítés bevezetését is. Az ÁAK március közepén tette lehetővé a T-Mobile és a Pannon előfizetőinek, hogy a személyautókra, az úgynevezett D1-kategóriára érvényes négynapos vinnyettát - plusz százforintos tarifával - mobil telefonon is megvegyék.

Jól megy a bolt

A versenyhivatal vizsgálja
Miközben az autópályacég elégedett az új matricaértékesítési rendszerrel, a versenyhivatal még július végén bejelentette: a fogyasztók tisztességtelen befolyásolásának gyanújával vizsgálatot indít a mobilon vett matricák ügyében. Baráth Erika, a GVH kommunikációs csoportjának munkatársa az Index kérdésére azt közölte: a vizsgálat még folyik, és bár elvileg 150 napon keresztül is tarthatna, mivel sok embert érint, megpróbálják a lehető leghamarabb lezárni.

Az ÁAK közlése szerint a kezdeményezés sikeres volt, szűk félév alatt 256 ezer matricát adtak el így. Ezért döntöttek a szolgáltatás bővítéséről, hogy a D1-es kategóriájú autókra érvényes heti (valójában tíznapos) és havi matricákat is meg lehessen vásárolni mobilon. Szintén újdonság lesz, hogy nemcsak pannonosok és témobilosok vehetik meg ezentúl a sztrádajegyeket, hanem az egyik - az ÁAK által most még meg nem nevezett - parkolási társasággal mobilos fizetésre szerződött autósok mind, bármilyen (tehát akár vodafone-os) előfizetésük is legyen.

Arról, hogy mikortól lehet hosszabb időre szóló matricát venni, az ÁAK nem adott felvilágosítást, ahogyan azt sem közölték, mikor lép életbe a most még titokban tartott parkolási céggel az értékesítési szerződés. Azt ugyanakkor közölték: mindkét szolgáltatást még 2006-ban tervezik bevezetni.

Jön a netes matricavásárlás is

Az ÁAK tervezi az internetes vinnyettaértékesítést is, ám ennek időpontjáról csak annyit közöltek: szintén még erre az évre tervezik. Itt bonyolítja a dolgot, hogy nemcsak technikai-infrormatikai fejlesztések kellenek, hanem jogszabály-módosításra is szükség lesz. A gazdasági miniszter útdíjrendelete ugyanis felsorolja a matricaértékesítés lehetőségeit, és a listában az internetes vásárlás még nem szerepel.

Az informatikai fejlesztésnek nem lesz az ÁAK-t - és így közvetve a sztrádahasználókat - terhelő pluszköltsége, azt annak a cégnek kell megfizetnie, amelyik részt akar vállalni az online értékesítésben. A rendszer működéséről sem árultak el részleteket, csak annyit közöltek: bármelyik weboldal üzemeltetője részt vehet az értékesítésben, ha vállalja a feltételeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!