Alfréd
-2 °C
2 °C

Idén is a Balaton és az Adria a sláger

2006.06.07. 17:40
A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a magyar lakosság körülbelül fele tervez utazást a nyárra, kétharmaduk belföldre (is) utazik majd. A legkedveltebb úti cél változatlanul a Balaton és Horvátország, jönnek fel a görögök és az olaszok. A belföldi utakra fejenként 27-29 ezer, a külföldiekre 71-79 ezer forintot költünk.

Egy ezerfős, telefonos, reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosok 46 százaléka úgy tervez, hogy idén nyáron legalább egy helyre elutazik. Ez az arány kicsivel alacsonyabb a tavalyinál, ami a felmérést készítő Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója, Galla Gábor szerint több okkal magyarázható.

Egyrészt azzal, hogy az előző évi 6-7 százalékkal szemben idén várhatóan csak 4 százalékkal nő a reálbér, amit az alacsony inflációhoz nem szokott magyarok stagnálásnak éreznek, mondta Galla. A vezérigazgató szerint az utazási hajlandóság csökkenését okozhatta az is, hogy az adatfelvétel idején, május elején már nyilvánosságra kerültek a várható kormányzati megszorításokról szóló hírek.

Kétszer többet költünk külföldön

Maguk az utazást nem tervezők is a pénzhiányt említették leggyakrabban - a válaszok 55,5 százalékában -, de ritkábban, mint tavaly (akkor 58 százalék volt ez az arány). Akik utaznak, azok viszont nem garasoskodnak: a felmérés szerint egy átlagos belföldi útra 71-43 ezer forintot - fejenként 27-29, napi 5 ezer forintot -, míg egy külföldire 195-212 ezret, vagyis fejenként 71-79 ezret, naponta 9-10 ezer forintot költenek. A felmérés szerint a külföldi turizmusra 212,1 milliárd forintot, a belföldire 106,7 milliárdot fordítunk idén.

Ez is jelzi, hogy a hazai turistákra építő vendéglátók és szálláshely-szolgáltatók még komoly fellendülésben bízhatnak. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák aránya még mindig a külföldiek túlsúlyát mutatja 56-44 százalékos arányban. Ez jobb ugyan a rendszerváltás előtti 70-30-as aránynál, de a belföldiek aránya messze elmarad az uniós átlagtól: az EU-tagállamokban a belföldiek vendégek adják a vendégéjszakák 60 százalékát, a külföldiek csak 40-et.

A nyolcvanmilliós Németországban például 300 millió éjszakát töltenek a vendégek a hazai szállodákban és "csak" 48 milliót a külföldiek. Hasonló arányokkal számolva Magyarországon 34-36 millió belföldi vendégéjszakának kellene lennie, ezzel szemben még tavaly is - amikor a belföldi vendégforgalom minden idők legjobb eredményét produkálta - csak 8,7 millió éjszakát töltöttek a magyar turisták hazai szálláshelyeken.

Nekünk a Balaton a Riviéra

Az úti célok népszerűsége nem változott jelentősen egy év alatt. Akárcsak tavaly, a belföldi helyek közül a Balaton, a külföldiek közül Horvátország a legnépszerűbb. A második helyen idén is Budapest zárt, a harmadik a nyugat-dunántúli turisztikai régió lett. A külföldi mezőnyben Olaszország a harmadikról a második helyre lépett előre, Görögország a negyedikről a harmadikra, az első 12-ben van mások mellett Románia, Franciaország, Nagy-Britannia, Bulgária, Cseh- és Németország is.

A külföldi utazások várhatóan idén sem fenyegetik a belföldi turizmust: a tervezett vendégéjszakák abszolút listáján a Balaton és Budapest mögött csak harmadik az Adria, amelyet Galla Gábor szerint hiba összevetni a Balatonnal. A határokon belüli utazásra ösztönöz az üdülési csekk is, amelyből tavaly az egy évvel korábbinál hárommilliárd forinttal többet, 10,2 milliárdnyit használtunk el.