Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Munkácsy Mihály a Lipóton

2007.05.07. 08:09
Gőzerővel folyik a leltározás az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), a Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központban (OGYK) és a Sváb-hegyi Gyermekkórházban. A "kitakarítást" az év végén megszűnő intézmények jogutódja, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) koordinálja.

Kárpáti Zsuzsanna, az EKI főigazgatója megállapodott a Bross-Security Zrt.-vel: az intézményekben megerősített védelmet adnak, hogy megóvják az igen drága orvosi eszközöket és a műemlékként számon tartott festményeket, köztük több Munkácsy- és Barabás-képet, a százéves műemlék bútorokat. Emellett védelmet kell biztosítani az OPNI-ban számos híres személyiség kórtörténeti adatainak, az 1840-es években született szakmai anyagoknak, a hatalmas és értékes könyvtárnak. Ezek sorsáról külső szakértők bevonásával a levéltári törvény alapján kell dönteni.

A megerősített védelemre azért volt kapható a vagyonvédő cég, mert a szerződése az OPNI-val 2009 végéig szólt, így előre "ledolgozhatják" a vállalásaikat. A sváb-hegyi intézményt védő Tom-Controll őrző-védővel is hasonló, előre hozott teljesítésben állapodtak meg.

Védelem híján eltűnhetnek

A betegeket már csak részben fogadó intézményekben immár használaton kívül lévő orvosi eszközök, óriási adathalmazt tartalmazó szoftverek, textíliák, gyógyszer-, kötszer-, vegyszerkészletek, bútorok, informatikai eszközök is vannak, amelyek védelem híján eltűnhetnek.

A főigazgatónak nincs bizonyítéka arra, hogy bármi eltűnt volna a három országos intézetből, ez legfeljebb a május közepéig tartó leltározás végén derülhet ki. Akkor dőlhet el az is, hogy a lajtromba vett forgóeszközök közül melyeket kell leselejtezni, s melyek hasznosíthatók még. A kiürített osztályokat egyébként lezárják, az épületek hasznosítása a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kompetenciája.

A leltározott eszközök közül sokat bizonyára meg kell semmisíteni; a még felhasználhatók - feltüntetett árral - az EKI számítógépes rendszerébe kerülnek, hasznosításuk több csatornán történik. Ebben az intézet segítségére lesz a munkát közbeszerzéssel elnyert Euromedic Rt. Először azok a kórházak nyújthatják be igényüket, amelyek a megszűnő három intézmény feladatát átvették.

2,5 milliárdos adósság

Erről már értesítést kaptak az EKI főigazgatójától, aki e hét végére várja a válaszaikat. Mivel állami intézmény eszközei kerülnének át az önkormányzatok tulajdonában lévő kórházakba, vagy bérbe vehetik azokat az EKI-től, vagy az amortizációval csökkentett értéken megvásárolják azokat. Az ezután megmaradó ingóságok a többi kórházhoz kerülhetnek, hasonló feltételekkel. A gazdára nem találó eszközöket tartalmazó lista felkerül az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet honlapjára, ezeket majd elárverezik. A befolyt összeget a megszűnő kórházak adósságállományának csökkentésére fordítják. A Világgazdaság korábbi információja szerint a három intézmény közül csupán az OGYK-nak van adóssága, mégpedig 2,5 milliárd forint.

A lap megtudta azt is, hogy bizonyos, a személyes munka során használt eszközöket (az adatoktól megtisztított számítógépeket, mobiltelefonokat) kedvezményes áron megvásárolhatják a munkahelyüket elvesztett dolgozók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!