Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Munkácsy Mihály a Lipóton

2007.05.07. 08:09
Gőzerővel folyik a leltározás az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), a Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központban (OGYK) és a Sváb-hegyi Gyermekkórházban. A "kitakarítást" az év végén megszűnő intézmények jogutódja, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) koordinálja.

Kárpáti Zsuzsanna, az EKI főigazgatója megállapodott a Bross-Security Zrt.-vel: az intézményekben megerősített védelmet adnak, hogy megóvják az igen drága orvosi eszközöket és a műemlékként számon tartott festményeket, köztük több Munkácsy- és Barabás-képet, a százéves műemlék bútorokat. Emellett védelmet kell biztosítani az OPNI-ban számos híres személyiség kórtörténeti adatainak, az 1840-es években született szakmai anyagoknak, a hatalmas és értékes könyvtárnak. Ezek sorsáról külső szakértők bevonásával a levéltári törvény alapján kell dönteni.

A megerősített védelemre azért volt kapható a vagyonvédő cég, mert a szerződése az OPNI-val 2009 végéig szólt, így előre "ledolgozhatják" a vállalásaikat. A sváb-hegyi intézményt védő Tom-Controll őrző-védővel is hasonló, előre hozott teljesítésben állapodtak meg.

Védelem híján eltűnhetnek

A betegeket már csak részben fogadó intézményekben immár használaton kívül lévő orvosi eszközök, óriási adathalmazt tartalmazó szoftverek, textíliák, gyógyszer-, kötszer-, vegyszerkészletek, bútorok, informatikai eszközök is vannak, amelyek védelem híján eltűnhetnek.

A főigazgatónak nincs bizonyítéka arra, hogy bármi eltűnt volna a három országos intézetből, ez legfeljebb a május közepéig tartó leltározás végén derülhet ki. Akkor dőlhet el az is, hogy a lajtromba vett forgóeszközök közül melyeket kell leselejtezni, s melyek hasznosíthatók még. A kiürített osztályokat egyébként lezárják, az épületek hasznosítása a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kompetenciája.

A leltározott eszközök közül sokat bizonyára meg kell semmisíteni; a még felhasználhatók - feltüntetett árral - az EKI számítógépes rendszerébe kerülnek, hasznosításuk több csatornán történik. Ebben az intézet segítségére lesz a munkát közbeszerzéssel elnyert Euromedic Rt. Először azok a kórházak nyújthatják be igényüket, amelyek a megszűnő három intézmény feladatát átvették.

2,5 milliárdos adósság

Erről már értesítést kaptak az EKI főigazgatójától, aki e hét végére várja a válaszaikat. Mivel állami intézmény eszközei kerülnének át az önkormányzatok tulajdonában lévő kórházakba, vagy bérbe vehetik azokat az EKI-től, vagy az amortizációval csökkentett értéken megvásárolják azokat. Az ezután megmaradó ingóságok a többi kórházhoz kerülhetnek, hasonló feltételekkel. A gazdára nem találó eszközöket tartalmazó lista felkerül az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet honlapjára, ezeket majd elárverezik. A befolyt összeget a megszűnő kórházak adósságállományának csökkentésére fordítják. A Világgazdaság korábbi információja szerint a három intézmény közül csupán az OGYK-nak van adóssága, mégpedig 2,5 milliárd forint.

A lap megtudta azt is, hogy bizonyos, a személyes munka során használt eszközöket (az adatoktól megtisztított számítógépeket, mobiltelefonokat) kedvezményes áron megvásárolhatják a munkahelyüket elvesztett dolgozók.