Emőke
-4 °C
9 °C

Az APEH nem tudja az adószabályt

2008.05.23. 13:28
Úgy tűnik, az évenkénti, mit évenkénti, évi többszöri adójogszabály-változtatás már az adóhatóság munkatársait is megzavarta. Rosszul mondták, hogy mennyi az szja-bevallás késedelmes beadásának szankciója.

Most, hogy a 2007. évi jövedelmeinkről számot adó adóbevallási határidő lejárta után vagyunk, érdemes lenne tudni, hogy aki még nem küldte el bevallásátl, vagy bár megtette, de kedd éjfél után, az mekkora büntetést kaphat.

Nem hittünk a szemünknek, amikor a 2007. évi jövedelmeinkről szóló adóbevallásunkat készítve olvastuk az APEH kitöltési útmutatóját (pdf-formátum). Abban, annak 3. oldalán az szerepel, hogy aki a határidő lejárta után, de még az adóhatóság felszólítását megelőzően küldi el a bevallást, 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot kaphat. De nem hittünk a fülünknek sem, amikor ugyanezt az információt hallottuk az APEH pár héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján, meg amikor ezt hallottuk egy csomó médiumtól. (Mi a helyes számot írtuk le mindannyiszor cikkeinkben.)

Hibáztak, elismerik

A mulasztási bírság maximuma sokáig valóban 100 ezer forint volt magánszemélyek esetén, ám január 1-jétől 200 ezer forintra emelkedett. (Adózás rendjéről szóló törvény, 172. paragrafus, 1. pont b alpontja.) Vagyis az APEH helytelenül azt kommunikálta, mi több, az szja-bevalláshoz fűzött kitöltési útmutatójában is azt szerepeltette, hogy továbbra is legfeljebb 100 ezer forintnyi mulasztási bírságot szabhat ki.

Lapunk megkeresésére elismerte ezt a hivatal szóvivője is. Bakonyi Ágnes szerint valóban hibáztak.

Semmiféleképpen sem a hivatal védelmében, de nem árt felidézni, mekkora kavarodás volt tavaly ősszel az idei adótörvények parlamenti tárgyalása során. Bár a mulasztási bírság növelése szerepelt a kormány eredeti javaslatában is, és a tárgyalás során a mérték nem változott, de az adócsomagban megannyi módosítást hajtottak végre a parlamenti szakaszban a különféle egyeztetéseken történt megállapodásoknak megfelelően. Az adótörvények alkotásánál a kapkodás az elmúlt évekre is jellemző volt, volt esztendő, amikor év közben legalább féltucatszor változtak az adójogszabályaink.

És most mi lesz?

Tudni érdemes, hogyan lehet mérsékelni a büntetést, ha valaki a határidő lejárta után adta vagy adja be a bevallását. Megúszható a maximum 200 ezer forintos mulasztási bírság, ha az illető késedelmét hihető módon kimenti az APEH-nél, ráadásul annak igazolásával menti ki magát, hogy úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Az adóhivatal sem azon van, hogy mindenáron bírságoljon - mondta az Indexnek Bakonyi Ágnes.