Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Multik várják a kirúgott közszolgákat

2006.08.21. 10:41
Több hazai nagyvállalat is nyitott arra, hogy munkalehetőséget ajánljon a közigazgatásból elbocsátottaknak. Közülük több országosan is ajánl majd állásokat. Ez utóbbiakra is nagy szükség lesz, hiszen míg a minisztériumokban másfél ezren, addig a vidéki településeket is érintő központi költségvetés intézményrendszerében több mint 12 ezren kapják meg a felmondólevelüket.

A versenyszférában elhelyezkedő köztisztviselőknek azonban több - esetenként őket kedvezőtlenül érintő - körülményre is fel kell készülniük. Az egyik - ahogy a Világgazdaságnak nyilatkozó cégvezetők jelezték - a hosszabb munkaidő. A másik: a fizetések. A kényszerből távozókat segítő Szolgáltató Centrumhoz leadott önéletrajzok alapján ugyanis kiderül: magas az elbocsátottak bérigénye.

Van, aki beérné a bruttó 150 ezer forinttal, a felsőfokú végzettségűek többsége azonban 400 ezer forintos havi keresetet vár el. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál (ÁFSZ) bejelentett üres álláshelyek között azonban még száz olyan poszt sem volt, ahol a felsőfokú végzettséget több mint bruttó 200 ezer forintos havi fizetéssel díjaznák.

Biztosító, áruházlánc, autógyár

A Tesco Globál Áruházak Zrt. megnyitja meglévő karrierlehetőségeit a kényszerből távozóknak is, így például a gyakornoki programot, ahol az is kereskedelmi igazgatóvá válhat, akinek nincs speciális végzettsége, illetve tapasztalata. Az életkor terén is kibővített gyakornoki program egyéves, ám ez alatt az idő alatt is munkaviszonyban dolgozik a jelölt, havi bruttó fizetése megközelíti a negyedmillió forintot - tájékoztatta a részletekről elsőként a lapot Dobák András országos személyzeti igazgató.

Az idén még 10-15 embert iskoláznak be, közülük a legjobbak egy év múlva már közvetlenül az áruház-igazgatók alatt dolgozhatnak vezetőként. Ez évben még körülbelül ezer új munkatársat veszünk fel, ebből 10-15 főt adminisztrációs területre, 300-400 embert pedig pénztárosnak; ezekre a posztokra a középiskolai végzettségű elbocsátottakat is várjuk - mondta Dobák.

Pályamódosítás kell

Szintén pályamódosítással járó munkalehetőséget ajánl a Winterthur Magyarország. Gecser Ottó, a biztosítótársaság vezérigazgató-helyettese jelezte: a részletekkel hamarosan megkeresik a kormányt. A cég ajánlata országos szinten kínálna lehetőséget a közigazgatás létszámcsökkentettjeinek.

A Suzuki helyi, a Spar országos munkalehetőséget ajánlott fel korábban. Az előbbi 4100, decemberig pedig további 600 elbocsátott dolgozó felvételét tervezi A Spar 200, hosszabb távon országosan 1500 közigazgatásból távozni kényszerülő foglalkoztatására tett ajánlatot. A Budapest Bankcsoport (GE Money Bank) az idén 600-700 munkatársat vesz fel, s bár sok állás speciális pénzügyi végzettséget igényel, közel a felük olyan, amelyre az elbocsátottak is jelentkezhetnek - mondta Rolek Ferenc vezérigazgató-helyettes, a bank emberierőforrás-vezetője. A cég elsősorban a jogi, az informatikai és a HR-végzettségű közszolgákat várja szívesen.

Az Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft. sem zárkózik el attól, hogy az üres állásaikra pályázók között fogadja az elbocsátottakat - tudtuk meg Cserny Jánostól. A HR-menedzser főleg adminisztratív és pénzügyi munkakörökbe várja a jelentkezéseket, ám arra hívta fel a figyelmet, hogy a versenyszféra más munkatempót diktál a közigazgatásból érkezetteknek, mint a közszféra. Ezzel a többi nyilatkozó is egyetértett, sőt a hosszabb munkaidőt is előre jelezték.

Egyéves képzést támogat az állam

A Szolgáltató Centrum adatai alapján egyébként igen színes a távozó köztisztviselők végzettsége. Jogász, mérlegképes könyvelő, okleveles közgazdász, humánszervező, pénzügyi ügyintéző, európai üzleti asszisztens, térképész, politológus, művelődéspolitikus egyaránt akad köztük.

A kormány többek között képzési támogatással, illetve kedvezményes hitelkonstrukcióval segíti az elbocsátottakat. Schranz Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szóvivője elmondta: maximum egyéves képzést dotálnak, a támogatás öszszege fejenként több mint 300 ezer forint. Ebből nyelvi, illetve speciális képzés egyaránt elvégezhető, a munkaügyi kirendeltségek jelenleg épp uniós pályázatíró tanfolyamot szerveznek.

Emellett a kereskedelmi bankoknál szeptember végétől már igényelhető az a kedvezményes hitelkonstrukció, amelynek a keretösszege húszmilliárd forint lesz. Ebből fejenként maximum 3 milliót igényelhetnek a közigazgatás vesztesei, amelyet csak a két év türelmi idő letelte után kell elkezdeniük törleszteni. A felvett összeg kedvező kamatozású (3 százalék alatt) és állami garanciás lesz. A vállalkozó szellemű elbocsátottak önálló céget is indíthatnak, vagy egy meglévő üzletben tulajdonosi részesedést vásárolhatnak.